Μία από τις πιο δημοφιλείς μάρκες αυτοκινήτων στον κόσμο, η μάρκα που έχει «γεννήσει» το θρυλικό GT-R, το οποίο πολλοί «λιγουρεύονται» αλλά λίγοι έχουν καταφέρει να οδηγήσουν και πολλοί λιγότεροι να αποκτήσουν, έχει φροντίσει αρκετά νωρίτερα να δημιουργήσει το αυτοκίνητο που σίγουρα θα έκανε πολλούς από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να θελήσουν μόνο και μόνο από το όνομα. Ο λόγος για τη Nissan, η οποία το 1987 παρουσίασε το PAO!

Μοναδικό όσο και η ομάδα με το όνομα της οποία τιτλοφορείται, το PAO έκανε το ντεμπούτο του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκυο το 1987 και έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1991, αποκλειστικά για την αγορά της Ιαπωνίας. Μάλιστα με 51.657 παραγγελίες το μοντέλο ξεπούλησε μέσα σε τρεις μήνες.

Έχοντας ξεχωριστά σχεδιαστικά στοιχεία όπως οι εξωτερικοί μεντεσέδες των θυρών, τα πίσω flip-up παράθυρα, τα ιδιαίτερα  χρώματα που ήταν διαθέσιμα, αλλά και η συρόμενη υφασμάτινη οροφή για απεριόριστη θέα, ήταν πολύ εύκολο να ξεχωρίσει και να γίνει η επιλογή πολλών νέων οδηγών εκείνη την περίοδο, η ιστορία ενός εκ των οποίων παρουσιάζεται στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω. Αξίζει να σημειωθεί πως διαφορετικό ήταν και το λογότυπο, από το τυπικό της Nissan, για να επιβεβαιώσει ακόμα μία φορά τη διαφορετικότητα του PAO, που με μήκος 3.740 χιλιοστά μπορούσε να τρυπώσει παντού αλλά και να φιλοξενήσει 5 άτομα στο εσωτερικό του (λίγο στριμωχτά φανταζόμαστε αλλά δεν μπορείς να τα έχεις και όλα) .

Προσφέρθηκε με έναν 4κύλινδρο κινητήρα 1,0 λίτρου με ισχύ 52 ίππων και 75 Nm ροπής και μπορούσε να συνδυαστεί είτε με 5τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο, είτε με αυτόματο τριών σχέσεων, έχοντας τελική 129 χλμ./ώρα. Όσο για την κατανάλωση 5,5 λτρ./100 χλμ λένε τα ιστορικά στοιχεία και 3,4 λτρ./100 χλμ. όταν κινούνταν σταθερά με 60 χλμ./ώρα.

Αυτό που πλέον μένει να συμβεί είναι να αποφασίσει η Nissan να κατασκευάσει νέα γενιά για το PAO και φυσικά να την προσφέρει στην Ελλάδα!

Βρείτε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram

Βασίλης Δ. Κασιμάτης