Ο Βασίλης Κασιμάτης γράφει για τη συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, τη μοναδική πρόταση που υπάρχει, εκφράζοντας την απορία του για τη στάση που θα κρατήσει ο Γιάννης Αλαφούζος αν του κατατεθεί η πρόταση και κληθεί να παραχωρήσει τις μετοχές του στον Ερασιτέχνη.  

Η συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου όπως αναμένονταν κυριαρχεί στη σημερινή ειδησεογραφία, με τον ισχυρό άντρα του «τριφυλλιού» να αναλύει το πλάνο του για τον έναν και αδιαίρετο Παναθηναϊκό.

Ένα Παναθηναϊκό αυτάρκη, αυτοχρηματοδοτούμενο, χωρίς να έχει την ανάγκη κανενός πλούσιου και που εφόσον όλα πάνε καλά θα στηρίζεται στα εκατομμύρια των φιλάθλων του, επανακτώντας την αίγλη του παρελθόντος που όλοι όσοι αγαπούμε το σύλλογο έχουμε νοσταλγήσει.

Για να συμβούν όλα τα παραπάνω πρέπει να υλοποιηθούν δύο «ΑΝ», τα οποία φαίνεται πως κρατούν στα χέρια τους την ύπαρξη και τη γιγάντωση του Παναθηναϊκού ή την σμίκρυνση και τον αφανισμό του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα δήλωσε ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού ΑΝ:

  1. Η πολιτεία θωρακίσει τον Βοτανικό και το έργο ξεκινήσει
  2. Μαζευτούν 20 εκατομμύρια ευρώ από επιφανείς ή όχι, φιλάθλους του Παναθηναϊκού,

τότε εκείνος θα ζητήσει από τον Γιάννη Αλαφούζο να παραχωρήσει τις μετοχές στον Ερασιτέχνη, προκειμένου το «τριφύλλι» να γυρίσει σελίδα στην ιστορία του και να τραβήξει προς τα μπροστά.

Σε αντίθετη περίπτωση από την 1η Ιουλίου του 2020 η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, ακόμα και για την ομάδα του μπάσκετ ή οποία χάρη στην οικογένεια Γιαννακόπουλου δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα οικονομικό πρόβλημα και διατηρείται σε κορυφαίο επίπεδο με Κύπελλα, Πρωταθλήματα και Ευρωπαϊκά.

Την περισσότερη συζήτηση για όλα τα παραπάνω την έχει «σηκώσει» το αν οι «πράσινοι» φίλαθλοι θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό, το οποίο αν και μεγάλο φαντάζει πολύ μικρό για τη δυναμική του συλλόγου. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που νωρίτερα θα έχει θωρακιστεί το έργο, κίνηση που θα ανεβάσει τον ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων, μέσα στους οποίους υπάγονται και τα πιο «γερά» πορτοφόλια τα οποία μπορεί να καλύψουν περισσότερα από τα 8 ευρώ που ζητούνται από 2.500.000 Παναθηναϊκούς ή τα 16 ευρώ από 1.250.000 ή τα 20 ευρώ από 1.000.000 Παναθηναϊκούς.

Η γνώμη μου είναι πως από τη στιγμή που μιλάμε για ένα εφάπαξ ποσό το οποίο θα σώσει τον σύλλογο και στη συνέχεια θα τον βάλει στο δρόμο της αυτοχρηματοδότησης από τα έσοδα που θα έχει μέσω των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, των χορηγιών, των εισιτηρίων, των ευρωπαϊκών συμμετοχών.... με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μαζευτεί. Ο κόσμος θα συσπειρωθεί, κάποιοι από τους έχοντες θα βάλουν και για τους μη έχοντες, σίγουρα με τον τρόπο τους θα συμβάλουν και οι αθλητές (εν ενεργεία και παλαίμαχοι) και τα 20 εκατομμύρια θα βρεθούν.

Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο στη παρούσα φάση είναι οι δύο άλλοι παράγοντες και συγκεκριμένα λιγότερο οι πολιτικοί και περισσότερο ο Γιάννης Αλαφούζος. Και αν οι πρώτοι όπως είπε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχουν δεσμευτεί (έστω και σε προεκλογική περίοδο), αυτός που δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση-δέσμευση είναι ο Γιάννης Αλαφούζος.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, μπορεί να έχουν γίνει τα δύο πρώτα βήματα και όταν έρθει η ώρα του ραντεβού Γιαννακόπουλου-Αλαφούζου για την παράδοση των μετοχών της ΠΑΕ στον Ερασιτέχνη να υπάρξει πρόβλημα.

Είμαστε σύμφωνοι πως η συμπεριφορά του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ δείχνει ένα άνθρωπο που θέλει να απεμπλακεί. Ωστόσο ποιος μπορεί να είναι βέβαιος ότι ο Γιάννης Αλαφούζος δεν θα αλλάξει γνώμη;

Από το 2012 που ανέλαβε αλλά και από το Σεπτέμβριο του 2017 όπου δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε για την αποχώρηση του και την ανάληψη υποχρεώσεων ύψους 20 εκατομμύριων ευρώ, (όσο δηλαδή το πόσο που χρειάζεται να μαζευτεί) ο Γιάννης Αλαφούζος παραμένει εδώ.

Παραμένει, αρνούμενος πεισματικά να πληρώσει το χρέος στον Γενς Βέμερ, όμως άλλαξε γνώμη και τελικά τον πλήρωσε, αφού είχαν αφαιρεθεί βαθμοί από τη συνολική συγκομιδή του «τριφυλλιού».

Παραμένει, επιτρέποντας στον Μαρίνο Ουζουνίδη να κάνει στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου προσθήκες, αλλά στη συνέχεια το μετάνιωσε, σταμάτησε να πληρώνει τους παίκτες και ένας-ένας αποχώρησαν (Χίγιεμαρκ-Συλλά-Τσάβες κ.α) αποδυναμώνοντας ή μάλλον «διαλύοντας» την ομάδα, χώρια τις πωλήσεις παικτών στο ελάχιστο κέρδος που έγιναν τόσο το καλοκαίρι, όσο και τον Γενάρη.

Παραμένει, κάνοντας πλάνα για το λίφτινγκ της Λεωφόρου, το οποίο τελικά αρκέστηκε σε καινούργια καθίσματα και αυτά όχι σε όλες τις θύρες, αλλά και στα πλέξιγκλας στα πέταλα.

Παραμένει, κυνηγώντας με λύσσα την παράγκα και τις εμετικές διαιτησίες εις βάρος του Παναθηναϊκού, κάτι που αργότερα σταμάτησε μαζί με την παρουσία του στο γήπεδο.

Άρα ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι όταν (και αν) θα έρθει η στιγμή ο Γιάννης Αλαφούζος να δεχτεί την πρόταση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και να παραχωρήσει τις μετοχές του στον Ερασιτέχνη θα το κάνει; Άλλωστε οι δύο άνδρες έχουν κάτσει και παλαιότερα στο ίδιο τραπέζι χωρίς να υπάρξει συμφωνία….. Ο χρόνος θα δείξει.

ΥΓ. Το πλάνο που ανέπτυξε σήμερα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, είναι το μοναδικό που υπάρχει και πρέπει να στηριχθεί.

ΥΓ1. Σήμερα ήταν το πρώτο επεισόδιο ενός σήριαλ το οποίο θα απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμα, ελπίζω με ευχάριστο τέλος για τον Παναθηναϊκό.

ΥΓ2. Οκτώ ευρώ για κάποιους είναι ποσό που δεν μπορεί να εκταμιευθεί όσο και να αγαπούν τον Παναθηναϊκό, αλλά για άλλους δεν είναι τίποτα να προσφέρουν 50, 100, 500, 10.000, 100.000 ευρώ.

Βρείτε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram

Ρεπορτάζ: Βασίλης Δ. Κασιμάτης