Ο Βασίλης Κασιμάτης γράφει για την ιστορία που έγραψε η ελληνική διαιτησία στο αφιλόξενο για τον Παναθηναϊκό γήπεδο της Ριζούπολης, για τη φράση «τα έχουμε δει όλα» που τελικά δεν έχουμε δει τίποτα και για την ανακοίνωση-αντίδραση της ΠΑΕ.

Μετά το γκολ του Ολυμπιακού από την γνωστή και μη εξαιρετέα υπόδειξη πέναλτι (εκτός περιοχής) του διαιτητή Παπουτσέλη είπαμε: «Αυτά δε γίνονται, πλέον τα έχουμε δει όλα». Κάποια χρόνια μετά και πάλι απέναντι στην ίδια ομάδα είδαμε το διαιτητή Καλόπουλο με τη βοήθεια του επόπτη γραμμής να ακυρώνει το πεντακάθαρο γκολ του Κώστα Κατσουράνη ως οφσάιντ, στη συνέχεια τον έτερο επόπτη να μετρά ως κανονικό, το γκολ οφσάιντ του Ολυμπιακού και ο Παναθηναϊκός αντί να κερδίζει το παιχνίδι, να το χάνει. Ακόμα μία φορά η φράση «Αυτά δε γίνονται, πλέον τα έχουμε δει όλα» ειπώθηκε, αλλά ήρθε να ακυρώσει την πρώτη ως προς το δεύτερο σκέλος της.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο ερχομός του VAR κρίθηκε -και όχι άδικα- από πολλούς (και την αφεντιά μου μέσα σε αυτούς) ως ο ερχομός του «Μεσσία» για το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς φάσεις όπως οι προαναφερόμενες (και πάρα πολλές ακόμα που είναι αδύνατον να γραφτούν σε ένα κείμενο λίγων γραμμών) θα έλαμπαν δια της απουσίας τους. Μάλιστα υπήρχε η ασφάλεια πως και λάθος να γίνονταν, τότε το VAR θα έρχονταν να ξεδιαλύνει το τοπίο και να αποκαταστήσει όποια αδικία είχε συμβεί από το… ανθρώπινο λάθος του εκάστοτε διαιτητή ή βοηθού.

Ε, τελικά ούτε αυτό ισχύει και όπως φαίνεται όχι όλα, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα, κάτι που αποδείχτηκε με τον πιο αισχρό τρόπο από τον διαιτητή Σκουλά. Ο Έλληνας ρέφερι υπεύθυνος του VAR στον αγώνα Παναθηναϊκός – Ξάνθη για την 6η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα τη σεζόν 2019-2020 (έτσι για να θυμόμαστε το ιστορικό αυτό γεγονός), ήρθε να γράψει τη νέα «χρυσή» σελίδα στην ιστορία της μετά-VAR ελληνικής διαιτησίας, ακυρώνοντας τη σωστή υπόδειξη του επόπτη γραμμής, με τη λανθασμένη δική του απόφαση, κίνηση που μόνο αυτός έχει καταλάβει γιατί συνέβη. Νωρίτερα ο ίδιος σε έγκυρο γκολ του Παναθηναϊκού (και πάλι μέσω της οθόνης και τη βοήθεια της γραμμής) είχε υποδείξει οφσάιντ διαμορφώνοντας έτσι ξεκάθαρα το τελικό αποτέλεσμα, υπέρ του αντιπάλου και κατά του «τριφυλλιού».

Μάλιστα στις έξι πρώτες «στροφές» στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος με το VAR παρών, η τελευταία δεν ήταν η πρώτη φορά όπου ο Παναθηναϊκός αδικήθηκε, κάτι που εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου και ο Γιώργος Δώνης, μιλώντας πρώτη φορά για τις ευθύνες των διαιτητών στο τελικό αποτέλεσμα της ομάδας του. Ανοίγει παρένθεση, έτσι πέρασαν σε δεύτερη μοίρα και οι δικές του ευθύνες, αφού παρέταξε την ομάδα με τέσσερα φορ στον πάγκο και κανένα στην αρχική ενδεκάδα! Κλείνει η παρένθεση.

Φτάνουμε λοιπόν στο δια ταύτα της όλης υπόθεσης που δεν είναι άλλο από την επίσημη αντίδραση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με την ανακοίνωση που εξέδωσε. Μια ανακοίνωση η οποία καλώς ήρθε, αλλά το μέγα ερώτημα είναι αν υπάρχει έστω και ένας που να την έχει λάβει στα σοβαρά. Όχι από τους φιλάθλους ή οποιονδήποτε άλλον που δεν μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό για αυτή τη κατάσταση, αλλά από τους υπεύθυνους, την ΚΕΔ, τη Λίγκα, τον Περέιρα, τους επικεφαλείς των άλλων ομάδων. Ταρακούνησε κανένα η ανακοίνωση αυτή; Ίδρωσε το αυτί κάποιου που ο Παναθηναϊκός αδικήθηκε και αντέδρασε; Η απάντηση δυστυχώς είναι «όχι», αφού η ανακοίνωση-αντίδραση προέρχεται από μία ΑΠΟΥΣΑ διοίκηση και έναν ΑΠΟΝΤΑ από την ίδια του την ομάδα μεγαλομέτοχο. Πρώτος απ’ όλους ο Γιάννης Αλαφούζος έχει φροντίσει να μετατρέψει τον σύλλογο που διοικεί σε εύκολη λεία για κάθε έναν και δυστυχώς ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που πληρώνει και θα πληρώνει το τίμημα. Δυστυχώς…

ΥΓ. Μετά τα αίσχη του 2003 που ζήσαμε στο γήπεδο της Ριζούπολης, στο απόγειο μίας μαύρης εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ήρθε το χθεσινό. Φαίνεται τελικά πως το συγκεκριμένο γήπεδο μόνο φιλόξενο δεν είναι για τον Παναθηναϊκό.

ΥΓ1. Το αναφέραμε και πιο πάνω τέσσερα φορ στον πάγκο και κανένα στην ενδεκάδα;

ΥΓ2. «Ας γνωρίζουν, λοιπόν, οι ιθύνοντες της ελληνικής διαιτησίας ότι ο Παναθηναϊκός δεν σκοπεύει πλέον να παρακολουθήσει παθητικά τις πρακτικές που ακολουθούνται στις αναμετρήσεις του». Αυτό αναφέρει στο τέλος της ανακοίνωσής της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι υπεύθυνοι της ομάδας αν συμβούν αντίστοιχα γεγονότα στα επόμενα παιχνίδια.

ΥΓ3. Φυσικά και η χρησιμότητα του VAR είναι μεγάλη και απαραίτητη. Αυτό δεν αλλάζει όσες φορές και να κάνουν οι διαιτητές το άσπρο μαύρο.

Βρείτε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram

Βασίλης Δ. Κασιμάτης