Η Δέσποινα Γεωργιάδου γράφει ιστορία τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για την ελληνική ξιφασκία καθώς πλέον είναι No2 στον κόσμο που είναι και η καλύτερη θέση που έχει πάρει ποτέ στο παγκόσμιο ranking Έλληνας ή Ελληνίδα ξιφιμάχος. Η «πράσινη» πρωταθλήτρια αφιέρωσε αυτό το επίτευγμα της στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, με την ελπίδα ότι κάποτε δεν θα μνημονεύεται μια ημέρα τον χρόνο, αλλά ο σεβασμός προς τις γυναίκες θα είναι κάτι το δεδομένο όλες τις ημέρες του χρόνου.

Μετά την ολοκλήρωση του παγκοσμίου κυπέλλου σπάθης γυναικών «Ακρόπολις» που έγινε στο ΟΑΚΑ μεταξύ 3-5 Μαρτίου ανανεώθηκε η παγκόσμια κατάταξη του όπλου και οι Ελληνίδες ξιφομάχοι έγραψαν για ακόμα μία φορά ιστορία.

Η Δέσποινα Γεωργιάδου μπορεί να μην έφερε το αποτέλεσμα που ήθελε στο «Ακρόπολις», όμως η βαθμολογία που πήρε για την 33η θέση (2.000β) είναι μία από τις τρεις χειρότερες στην καρτέλα της από τις 10 μεγάλες διοργανώσεις (παγκόσμιο πρωτάθλημα, ηπειρωτικό πρωτάθλημα, 3 γκραν πρι, 5 παγκόσμια κύπελλα) που εξαιρούνται από τον υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας. Οι εξαιρετικές της εμφανίσεις που προηγήθηκαν στη σεζόν την έχουν διατηρήσει ψηλά στη βαθμολογία με 208.000β.

Αντίθετα, η Αζέρα Άνα Μπάστα που το 2022 είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο «Ακρόπολις» δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τους βαθμούς της (32.000β) και η 9η θέση που κατέκτησε φέτος της εξασφάλισε μόλις 8.000β. Σε συνδυασμό με τα μέτρια αποτελέσματα που έχει φέρει μέσα στην τρέχουσα σεζόν υποχώρησε μετά το παγκόσμιο κύπελλο της Τασκένδης από το Νο1 στο Νο2 και πλέον υποχώρησε και από το Νο2 στο Νο3 με 200.000β. Η Γεωργιάδου ανέβηκε ένα ακόμα σκαλί, στο Νο2 του κόσμου, και έγραψε για ακόμα μία φορά ιστορία για την ελληνική ξιφασκία. Δεν έχει υπάρξει ποτέ Έλληνας ή Ελληνίδα ξιφομάχος που έχει φτάσει τόσο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Πάνω από τη Γεωργιάδου βρίσκεται μόνο η Γιαπωνέζα παγκόσμια πρωταθλήτρια Μισάκι Εμούρα με 239.000β με σταθερά αξιόλογα πλασαρίσματα, εντός της πρώτης δεκάδας. Να σημειωθεί ότι τη σεζόν 2013-2014 είχε φτάσει στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης σπάθης και η Βασιλική Βουγιούκα.

Η παρουσία δύο Ελληνίδων ξιφομάχων (η Γκουντούρα είναι στην 9η θέση) στο παγκόσμιο top 10 ατομικού αγωνίσματος και η διατήρηση της Ελλάδας στο βάθρο για 6η συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση σπάθης γυναικών είναι ένα μοναδικό επίτευγμα για τον ελληνικό αθλητισμό. 

Πολύ καλά είναι τα νέα και για την Εθνική ομάδα σπάθης γυναικών, αφού μετά την ιστορική 7η θέση στο «Ακρόπολις» ανέβηκαν μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Από το Νο13 βρέθηκαν στο Νο12 με 177.000β και έχουν μόλις 2.000β διαφορά από τον Καναδά που βρίσκεται στο Νο11 με 179.000β. Είναι νέο ρεκόρ κατάταξης για το ομαδικό και η Εθνική συνεχίζει εντός λάνου για το μεγάλο και δύσκολο στόχο που είναι η εξασφάλιση της Ολυμπιακής πρόκρισης για το Παρίσι 2024. 

Βρείτε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram