Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του νέου προπονητή του Παναθηναϊκού Λάζλο Μπόλονι, ο οποίος συστήθηκε επίσημα στο ελληνικό κοινό ως ο νέος τεχνικός του «τριφυλλιού».

Ο Ρουμάνος τεχνικός αν και εμφανίστηκε πολύ κεφάτος, στις πρώτες του δηλώσεις θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ανέφερε πως στόχος του είναι να κάνει τα πάντα για να βελτιώσει την εικόνα του «τριφυλλιού», αλλά και να επαναφέρει τους «πράσινους» εκεί που επιτάσσει η ιστορία του. Ο 67χρονος προπονητής σημείωσε πως υπολογίζει όλους τους παίκτες που βρίσκονται στο ρόστερ, ενώ δε θέλησε να φανερώσει τον τρόπο παιχνιδιού στο μυαλό του, ωστόσο υπογράμμισε πως σε πρώτη φάση θα βασιστεί στο 4-4-2 και το 4-2-3-1.

Παράλληλα ο Μπόλονι έκανε και χιούμορ αναφέροντας πως πρέπει να πάρει ισπανικό λεξικό λόγω των 7 Ισπανών που υπάρχουν στην ομάδα, ενώ υπογράμμισε πως «το να υποσχεθώ τα πάντα δεν αποτελεί μέρος των συνήθειων μου».

Αρχικά ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Μάνος Μαυροκουκουλάκης προλόγισε αναφέροντας: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός παρουσιάζει το νέο της προπονητή, κύριο Λάζλο Μπόλονι. Του λέμε καλώς ήρθε, καλή διαμονή στην Ελλάδα και επιτυχίες».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Λάζλο Μπόλονι ο οποίος στην αρχική του τοποθέτηση είπε: Θα κοιτάξω να είμαι πολύ σύντομος στην εισαγωγή μου. Γνωρίζω τον Παναθηναϊκό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι αναμνήσεις μου περνάνε και από τον μεγάλο τελικό του Γουέμπλεϊ με τον Φέρεντς Πούσκας. Πρέπει να σας πω ότι ο πολύ μεγάλος σεβασμός που έχω για τον Παναθηναϊκό, έχοντας περάσει από πολλές ομάδες και στο παρελθόν επίσης από την Ελλάδα, παραμένει για πάντα. Γνωρίζω ότι η λέξη Παναθηναϊκός εμπνέει σεβασμό και αισθήματα. Πολιτισμό, πάθος, ιστορία… Πιστέψτε με, αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή να βρίσκομαι μπροστά από αυτές τις λέξεις και να έχω τη δυνατότητα να εργαστώ στον Παναθηναϊκό. Θα ήθελα να μιλήσω συγκεκριμένα για κάτι. Τις 5-6 τελευταίες μέρες δέχτηκα πάρα πολλά τηλεφωνήματα με τον αριθμό 0030, τον κωδικό της Ελλάδας για όποιον δεν ξέρει. Δεν απάντησα σε καμία από αυτές τις κλήσεις. Φαντάζομαι ότι κάποιες από τις κλήσεις αυτές ήταν από Έλληνες δημοσιογράφους. Δεν απάντησα για να μπορέσω να διαφυλάξω και να δείξω τον ίδιο σεβασμό προς όλους όσους προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί μου, προσδοκώντας αυτή τη στιγμή για να μιλήσω σε όλους. Σε λίγες μέρες θα έχω τον ελληνικό μου αριθμό και ο υπεύθυνος Τύπου θα τον έχει, οπότε θα είμαι στη διάθεσή σας. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση».

Έπειτα ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ως γιατρός, ποια θεραπεία προτείνει για τον ασθενή Παναθηναϊκό: «Αν παραμείνουμε στον ιατρικό τομέα, θα πρέπει να δούμε από ποια ασθένεια πάσχει ο ασθενής. Έχω μπροστά μου εξαιρετικά σκληρές και μεγάλες μέρες εργασίας. Έχω μεγάλη όρεξη και θέλω σύντομα να διαπιστώσω τις ασθένειες αυτές, για να κάνω τη διάγνωση και να βρω την καλύτερη θεραπεία. Ήμουν οδοντίατρος. Ενδεχομένως να χρειαστεί να υπάρχουν ορισμένες εξαγωγές οδόντων, ίσως και μερικές ριζοσπαστικές θεραπείες και εμφυτεύματα. Γνωρίζω όμως δύο πράγματα: ότι ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις και ότι το ιατρικό τιμ του Παναθηναϊκού είναι ισχυρό και έξυπνο. Όταν μιλάω για την ιατρική ομάδα, αναφέρομαι στη διοίκηση, τους παίκτες, τους φιλάθλους και το προπονητικό τιμ».

Για τα όσα είπε στη χθεσινή προπόνηση του παίκτες: «Κατ΄ αρχήν διαπιστώνω ότι έχετε καλούς πληροφοριοδότες. Αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου. Ξέρω ότι οι διάφορες καταστάσεις μονάδων είναι σημαντικές. Υπήρξα ποδοσφαιριστής και ξέρω ότι ο «εγωισμός» του παίκτη είναι σημαντικός όπως και η συλλογική προσπάθεια είναι σημαντική. Ξέρετε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που αλλάζει ο ποδοσφαιριστής είναι ο διοικητής και ο εργαζόμενος. Οπότε υπάρχουν συμφέροντα. Κανένα όμως πάνω από τον Σύλλογο. Στην επικοινωνία μας με τους παίκτες η προτεραιότητα είναι να υπάρχει συλλογικότητα. Αν κατανοηθεί αυτό το συναίσθημα τότε η ομάδα θα κερδίζει βαθμούς όλο και πιο γρήγορα».

Για το ποιο είναι το πλάνο του: «Αν κατανοώ καλά θέματα για το σύστημα και την στρατηγική για να σταθεροποιήσουμε την ομάδα. Ήδη ξεκινάμε με τον πόλεμο των συστημάτων.  Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε ποιο σύστημα θα σταθεροποιηθούμε. Θα αρχίσω με δύο σύστημα τι 4-4-2 και το 4-3-3. Από κει και πέρα υπάρχουν οι ερωτήσεις για το πως θα διαταχτεί η ομάδα. Αν θα παίξουμε με ένα δεκάρι, με ένα αμυντικό χαφ κλπ. Στο 4-4-2 αν θα παίξουμε με ρόμβο στο κέντρο ή άλλη διάταξη. Το κάθε σύστημα έχει θετικά και αρνητικά. Όμως το σημαντικό είναι να επιτρέψουμε σε πράγματα απλά. Λίγη σημασία έχει το σύστημα. Ακόμα δεν απαντήσαμε αν θα παίξουμε με 3 ή 4 πίσω. Υπάρχουν πολλές επιλογές που θα κοιτάξουμε. Έχω ως αρχή να τοποθετώ τους παίκτες που είναι οι πιο καλοί, οι πιο έτοιμοι. Με την σκέψη να δω ποιος είναι ο καταλληλότερος εξ΄ αυτών στην καταλληλότερη θέση. Αυτή η εργασία προϋποθέτει και την κατανόηση αλλά και τις δεσμεύσεις των παικτών. Γι΄ αυτό υποχρεώνομαι να αμυνθώ λέγοντας ότι το positioning είναι σημαντικό, αλλά δίνω σημασία περισσότερο στο καλό παιχνίδι παρά στο σύστημα. Θεωρώ ότι στα επόμενα 2-3 παιχνίδια θα μπορώ να έχω μια πιο σαφή απάντηση για εσάς. Όσον αφορά το θέαμα που ικανοποιούμε τους φιλάθλους, τους δημοσιογράφους και εμάς. Εγώ θα δώσω την προτεραιότητα στους βαθμούς. Το θέμα δεν είναι να βάλουμε 3-4 γκολ. Σέβομαι και το 1-0 με πολύ ιδρώτα στο τελευταίο λεπτό. Το να υποσχεθώ τα πάντα δεν αποτελεί μέρος των συνήθειων μου».

Για το αν θα ενεργοποιήσει ξανά Μόλο, Μπεκ και Σέχου: «Όσον αφορά τους τρεις παίκτες. Η δική μου λίστα είναι πολύ πιο μακρά. Είναι μια λίστα που δεν ήταν στις προτεραιότητες των προπονητών. Ο πυρήνας μας είναι πολύ ευρύς. Για μία εργασία που να έχει ποιότητα και να έχεις τις ίδιες απαιτήσεις από 30 παίκτες είναι πολύ δύσκολο. Αυτό θα σημαίνει ότι κάνω τη δουλειά μου κατά 75%. Άρα όσον αφορά τη... διάγνωση συνεχίζω να δουλεύω πολύ σκληρά  . Ο Μόλο υπήρξε παίκτης μου στη Μονακό, αλλά χθες το βράδυ μιλήσαμε με τον Μολό για μία λύση. Οπότε σκεφτήκαμε το χρόνο παιχνιδιού που θα δώσουμε στους παίκτες. Σε έναν αγώνα και όχι μόνο στο προπονητικό μέρος. Δεν καταδικάζω κανέναν από τους παίκτες της ομάδας και θα κάνω το παν για να τους γνωρίσω. Μετά υπάρχει το άλλο πρόβλημα. Και μπαίνω στη θέση των παικτών. Ένα παιδί 20 ετών θέλει να αναδειχθεί. Αν λοιπόν αποτελέσει την τρίτη ή τέταρτη επιλογή δεν θα μπορέσει να αναδειχθεί. Ομοίως για έναν παίκτη που είναι 30 ετών. Και αυτός θέλει να αναδειχθεί και έχει χρόνο να παίξει. Εάν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν καταφέρει να αναδειχθεί θα πρέπει να χαμηλώσει τον πήχη. Δεν απομακρύνω κανέναν παίκτη και δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω. Αλλά και εγώ αν δεν μπορώ να γίνω προπονητής της Μπαρτσελόνα θα πρέπει να πάω σε μία μικρότερης δυναμικότητας ομάδα. Δίνω αυτή τη συμβουλή».

Για το ποιον θα έχει στο τιμ πέρα από Συλαϊδόπουλο: «Χθες είχαμε μια όμορφη έκπληξη, η οποία με έβγαλε από το άγχος μου. Πιστέψτε με ότι και εμείς είμαστε αγχωμένοι. Τα μέλη του σταφ μου έκαναν μια πολύ καλή εντύπωση. Τώρα εγώ θα ήθελα να περιτριγυρίζομε από Έλληνες προπονητές. Σεβόμαστε τους πάντες αλλά αυτό αν είναι δυνατόν να προέρχονται από την οικογένεια του Παναθηναϊκού. Τις επόμενες 24 ώρες ενδεχομένως να έρθει κάποιος από το εξωτερικό, αλλά επειδή οι αποφάσεις πλάθονται ας περιμένουμε. Όμως σας παρακαλώ να σημειώσετε ότι θέλω να περιτριγυρίζομαι από Έλληνες προπονητές, που ιδανικά θα είναι από την ομάδα».

Για το ότι την ομάδα την έχει δημιουργήσει κάποιος άλλος: «Ξέρουμε ότι η ομάδα δημιουργήθηκε από κάποιον άλλο. Το πρόβλημα είναι ευαίσθητο. Αν ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει 9 βαθμούς δεν θα ήμουν εδώ. Οι Ισπανοί είναι 7 και είναι ενδιαφέρον. Ήδη έχω αγοράσει λεξικά για να μάθω Ισπανικά. Είναι παράξενο ότι έχουμε περισσότερους ισπανούς από Έλληνες. Το σημαντικό για μένα δεν είναι από που είναι. Αυτό έχει λίγη σημασία . Εμένα με ενδιαφέρει ο παίκτης να αποδίδει καλά. Να παίζει καλά και να σκοράρει, ακόμα και με ένα πόδι. Δεν με νοιάζει το ύψος και το  από που είναι».

Για το πως θα παίξει: «Αναφέρατε τη λέξη συντηρητικό. Επιτρέψτε μου να σας αφηγηθώ μια ιστορία από τότε που έδινα τις εξετάσεις μου για το δίπλωμα. Ήμουν στην Γαλλία και τότε η μεγάλη επανάσταση ήταν ότι δεν παίζουμε με ένα λίμπερο αλλά με 4 αμυντικούς αλλά και ότι παίζουμε με ζώνη, με διάφορες πλαγιοκοπήσεις. Νυχθημερόν ακούγαμε μόνο αυτό. Ακόμα και τότε υπήρχε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ο τελικός τότε θα γινόταν στο Παρίσι. Όλοι οι μαθητές πήγαμε και είδαμε τον αγώνα της Πάρμα με την Ίντερ. Και η Πάρμα έπαιζε ένα εξαιρετικό ποδόσφαιρο με όσα μας λέγανε. Εξεπλάγην καθώς είδαμε την Ίντερ να παίζει με ένα παραδοσιακό τρόπο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το 3-0 υπέρ της Ίντερ. Άρα το παραδοσιακό στυλ με το λίμπερο κυριάρχησε του νέου μοντέλου. Μια βδομάδα αργότερα η Οσέρ κέρδισε το πρωτάθλημα Γαλλίας. Η ομάδα έπαιζε με τον παραδοσιακό τρόπο. Και αυτός ο παραδοσιακός τρόπος τους οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ενδεχομένως να με ρωτήσετε που είναι η αλήθεια. Αυτό ρωτάω και εσάς. Που βρίσκεται η αλήθεια; Αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω να κάνω το μάξιμουμ για να γυρίσει η ομάδα στο σωστό δρόμο. Κοιμάμαι και ξυπνάω με το πως θα βάλω τους καλύτερους και τον καλύτερο συνδυασμό. Αυτό ψάχνω να βρω. Χρησιμοποιώντας 2 ή 4 παίκτες. Αυτό το σκέφτομαι ακόμα».

Για το τι θα θεωρήσει ως επιτυχία: «Συνήθως τριπλάρω αυτή την ερώτηση και δίνω μια άλλη απάντηση. Για μένα η μεγάλη ικανοποίηση είναι όταν γυρνάω στο σπίτι και να λέω στον καθρέφτη και να λέω ότι έκανα το καλύτερο. Εχθές γύρισα στο σπίτι και το είπα αυτό. Δύο πράγματα λοιπόν. Ξέρω ποιος είναι ο σκληρός πυρήνας και ο πυρήνας με την μεγαλύτερη αξία. Δίπλα από αυτόν πυρήνα, αν με την έμπνευση και τη δουλειά βρω ακόμα τρεις παίκτες μεγάλης ποιότητας για την επόμενη σεζόν. Αν μπούμε στα πλέι οφ θα θεωρήσω ότι είναι ένα βήμα μπροστά.. Θα σημαίνει ότι βγήκαμε από αυτή την ενοχλητική για τον κόσμο και για τους φιλάθλους. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τον Παναθηναϊκό εκεί που η ιστορία του απαιτεί. Και να έχουμε το κουράγιο να πραγματοποιήσουμε το επόμενο βήμα για την επόμενη σεζόν».

Για τους 3 ποδοσφαιριστές που ανέφερε: «Θα προτιμούσα να είναι ήδη στην ομάδα, ώστε να τους φτιάξουμε καλύτερα και θα μας κοστίσει λιγότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κοιτάμε εκτός».

Για τις ακαδημίες: «Μίλησα εις μάκρος με τους διοικούντες, ώστε να αξιολογήσουμε την εργασία που επιτελείτε στις ακαδημίες. Ξέρω ότι υπάρχουν παίκτες που μπορούν να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα. Ο στόχος μας είναι να τους φέρουμε ενώπιον εξετάσεων, ώστε να τους αξιολογήσουμε καλύτερα και θα καταφέρουμε να τους ωθήσουμε προς μία μεγαλύτερη ευθύνη. Έχουμε το πλάνο γι΄ αυτό. Πλάνο που περνάει από επιπλέον εξετάσεις, προπονήσεις και φιλικούς αγώνες. Όταν συνεργαστούμε με την ακαδημία και να μην ξαφνιαστείτε αν δείτε να είναι 16 μικροί στην προπόνηση και να παίζουν οι 10. Για όσους δεν είχαν παιχνίδια στα πόδια τους τόσο καιρό αλλά και γι΄ αυτούς που είναι κάτω των 17. Μιλήσατε για δύο παίκτες. Είχα την χαρά να έχω καμιά 10αρια νέους παίκτες και στατιστικά παίκτες που όταν ήταν 17 έδειξαν θέληση και πυγμή. Και μιλάμε και για νέους 22 ή 23 ετών. Στα 22 ή στα 23 είσαι νέος; Ο Σταφυλίδης ήταν 18 ή 19 όταν έπαιξε τον αγώνα του με την Τότεναμ. Μην σας κάνει εντύπωση αν δείτε κάποιον νέο να παίζει δίπλα σε κάποιον που ήταν εκτός λόγω τραυματισμού».

Για το τι του έκανε εντύπωση: «Αυτό που με σόκαρε ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης».

Για το παρελθόν του: «Πριν λίγα χρόνια είχα την τύχη να δουλέψω με κύριους στον ΠΑΟΚ και με παίκτες όπως ο Σαλπιγγίδης, ο Βιερίνια, ο Γκαρσία και τον νεαρό Σταφυλίδη. Εκεί κάναμε ορισμένα πολύ καλά πράγματα. Αρχικά καταφέραμε να αναδείξουμε τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη. Η δεύτερη επιτυχία ήταν ότι καταφέραμε να σώσουμε τον σύλλογο, παρά την αγωνία που είχαμε. Μάλιστα βρέθηλα υποχρεωμένος να αποδεχθώ την πώληση παικτών όπως ο Αρία, ο Κοντρέρας και ο Βιειρίνια. Για να πάρει ανάσα ο σύλλογος. Από κει και πέρα ήρθε ο Ιβάν Σαββίδης και πήρε το δρόμο του ο ΠΑΟΚ. Από τότε άλλαξα και εγώ, δείτε τα μαλλιά μου (σ.σ. γέλια). Όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να προοδεύσω. Ο καλύτερος φίλος του προπονητή είναι το αποτέλεσμα που φέρνει. Τότε αν με ρωτάτε τι συμβαίνει τώρα. Πιστεύω ότι μπορώ να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα. Η επικοινωνία είναι κάτι πολύ σημαντικό, που δεν ήταν και το δυνατό μου σημείο. Βεβαίως ο τρόπος που βλέπω τους αγώνες και η σχέση που είχα με τους παίκτες δεν άλλαξαν. Όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα μου. Συνεχίζω με την ίδια σιγουριά, ώστε να μπορέσω να έχω επιτυχίες».

Βρείτε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram