Ένας Παναθηναϊκός από τα παλιά εμφανίστηκε στο παρκέ του ΟΑΚΑ, επικρατώντας της Μακάμπι Τελ Αβίβ με το ευρύ 81-63 για την 29η αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Euroleague.
Οι «πράσινοι» υπερέχοντας των αντιπάλων τους στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, είδαν την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο τέλος της τρίτης περιόδου να επιστρέφει από το -16 στο -3 (58-55), όμως με μία καταπληκτική τέταρτη περίοδο όπου το επιμέρους σκορ διαμορφώθηκε στο 23-8 έφτασαν στη νίκη.
«Θραύση» έκαναν και πάλι τα ψηλά σχήματα του Κάτας και οι συνεχείς αλλαγές στην άμυνα. Για το «τριφύλλι» κορυφαίος ήταν ο Παπαπέτρου με 20 πόντους, ενώ θετικότατοι ήταν οι Ουάιτ (15π., 7 ριμπ.), Μήτογλου (12π., 8 ριμπ., 4ασ.) και Χεζόνια (12π., 4 ριμπ.), ενώ για την »ομάδα του λαού» ο Ουίλμπεκιν σημείωσε 14 πόντους.
Ο αγώνας
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους Σαντ Ρος, Παπαπέτρου, Χεζόνια, Ουάιτ και Μήτογλου, ενώ η Μακάμπι για την αρχή του αγώνα παρέταξε τους Ουίλμπεκιν, Τζόουνς, Κάσπι, Καλοϊάρο και Χάντερ.
Ο Χεζόνια ξεκίνησε ορεξάτος και από θέση «3» ανέλαβε το σκοράρισμα για τους «πράσινους» τους οποίους και οδήγησε στο 7-3 έπειτα από τρία λεπτά αγώνα. Ο Κροάτης συνέχισε να παίρνει πρωτοβουλίες, ο ανεβασμένος Ουάιτ προστέθηκε στους σκόρερς «χτυπώντας» στον αιφνιδιασμό και κάπως έτσι οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 11-3 στο 4’, αναγκάζοντας τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να καλέσει τάιμ άουτ. Μετά τη σύντομη διακοπή, η Μακάπμπι επέστρεψε στο παρκέ πιέζοντας στα 4/4 με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να υποπέσουν σε δύο συνεχόμενα λάθη αφού δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν με ασφάλεια την μπάλα. Πλέον είχε έρθει η σειρά του Όντετ Κάτας να καλέσει τάιμ άουτ, με τις οδηγίες του Ισραηλινού να πιάνουν αμέσως τόπο, καθώς ο Παναθηναϊκός με τους Μποχωρίδη και Ουάιτ ανέβασε τη διαφορά στο +11 (18-7) στο 7’. Ο Κάτας είχε ξεκινήσει ένα μικρό ροτέισιον, ωστόσο το «τριφύλλι» δεν έχασε τον προσανατολισμό του και ανεβάζοντας στροφές εκτόξευσε τη διαφορά στο +18 (25-7), ενώ λίγο αργότερα η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 25-9.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Μακάμπι πέτυχε συνεχόμενα καλάθια στην αρχή, αλλά αυτό δεν προβλημάτισε τον Παναθηναϊκό. Το «τριφύλλι» παρέμεινε συνεπές στην επίθεση και βρίσκοντας πόντους κυρίως από τους ψηλούς έφτασε εκ νέου στο +18 (34-16), απομένοντας 6:30 για το ημίχρονο. Η Μακάμπι βρήκε ένα μικρό σερί και μείωσε σε 34-23, εκμεταλλευόμενοι τις κακές επιλογές του «τριφυλλιού» που έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα του δεκαλέπτου. Ο Κάτας επανέφερε στο παρκέ την αρχική πεντάδα και σιγά σιγά το «τριφύλλι» επανέφερε την τάξη και αφού ξεπέρασε την πιεστική άμυνα της ομάδας του Σφαιρόπουλου που είχε επιστρέψει, διαμόρφωσε το σκορ στο 41-25 στο 18’. Στο διλέπτο που είχε απομείνει μέχρι το ημίχρονο, η εικόνα του ματς δεν άλλαξε δραματικά και ο Παναθηναϊκός πήγε στα αποδυτήρια όντας στο +13 (43-30), με τους Μήτογλου, Ουάιτ και Χεζόνια να τον οδηγούν εκ του ασφαλούς.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τη Μακάμπι να αιφνιδιάζει και να κατεβάζει τη διαφορά μετά από πολύ ώρα σε μονοψήφιο (42-35 στο 22’), όμως η αντίδραση του Παναθηναϊκού ήταν ακαριαία και με τρίποντο του Παπαπέτρου ολοκλήρωσε ένα νέο σερί διαμορφώνοντας το 51-35 (24’). Η Μακάμπι έκανε και νέο προσπάθεια για να επιστρέψει από το -16 και τα κατάφερε γράφοντας το 56-48 μετά από διαδοχικά τρίποντα των Ουίλμπεκιν και Ντόρσεϊ, τη στιγμή που απέμεναν τρία λεπτά για το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Τα τελευταία λεπτά της περιόδου ήταν καταστροφικά για τον Παναθηναϊκό, που έβλεπε την Μακάμπι να έχει δυναμώσει την άμυνα της, υποχρεώνοντας τους κοντούς του Παναθηναϊκού να υποπίπτουν σε πολλά δημιουργικά λάθη. Το κακό διάστημα των «πρασίνων» σφραγίστηκε με ένα φόλλου στο τελευταίο δευτερόλεπτο που έγραψε το 58-55, δίνοντας έτσι τεράστιο ενδιαφέρον στην τέταρτη και τελευταία περίοδο.
Το πρώτο τρίλεπτο της τέταρτης περιόδου κύλισε χωρίς σκορ για τη Μακάμπι, αφού η «πράσινη» άμυνα έκανε και πάλι καλή δουλειά. Παράλληλα οι Μητόγλου και Παπαπέτρου οδηγούσαν εκ τους ασφαλούς τους γηπεδούχους στο σκοράρισμα και έτσι το 33’ η διαφορά είχε ανέβει και πάλι στο +10 (65-55). Η διψήφια διαφορά παγιώθηκε και πάλι για την ομάδα του Κάτας, που λειτουργούσε και πάλι με μεγάλη συγκέντρωση στην άμυνα και σωστές επιλογές στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός ήλεγχε απόλυτα το ματς, παρά τις προσπάθειες της Μακάμπι να επιστρέψει. Ο αρχηγός 2:17 πριν το φινάλε ευστόχησε σε τρίποντο έγραψε το 74-59 και ουσιαστικά «καθάρισε» τη νίκη για τον Παναθηναϊκό. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 81-63.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Δ. Κασιμάτης
Βρείτε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram

