Θέση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας έκλεισε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος στον ημιτελικό του ΟΑΚΑ κόντρα στο Λαύριο δε δυσκολεύτηκε να πάρει τη νίκη με 108-71.
Οι «πράσινοι» καθοδηγούμενοι από τον κορυφαίο του γηπέδου, Χάουαρντ Σαντ Ρος που έκανε νταμπλ-νταμπλ με 18 πόντους, 12 ασίστ και 4 ριμπάουντ, πάτησαν από νωρίς το «γκάζι», πήραν μία διαφορά 11 πόντων στο τέλος της πρώτης περιόδου την οποία στη συνέχεια μεγάλωσαν, μετατρέποντας τον ημιτελικό σε... υγιεινό περίπατο. Πέραν του Κουβανού, ξεχώρισαν ακόμα οι διψήφιοι, Μπέντιλ (19 πόντους), Μήτογλου (16 πόντους και 6 ριμπάουντ), Ουάιτ (15 πόντους), Παπαπέτρου (12 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ) και Χεζόνια (14 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασιστ και 4 κλεψίματα).
Ο αγώνας
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα με τους Σαντ Ρος, Παπαπέτρου, Χεζόνια, Ουάιτ και Παπαγιάννη, ενώ από τη μεριά του το Λαύριο είχε στην αρχική του πεντάδα τους Κάρτερ, Μουράτο, Ντιαλό, Ντέιβις και Ανοσίκε.
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε χωρίς την απαιτούμενη ενέργεια στην άμυνα του και έτσι το Λαύριο βρήκε εύκολα το δρόμο προς την ρακέτα του «τριφυλλιού» με αποτέλεσμα να πάρει το προβάδισμα με 2-6 έπειτα από δύο λεπτά αγώνα. Οι γηπεδούχοι άλλαξαν άρδην την συμπεριφορά τους στην άμυνα, «σφίγγοντας τα λουριά» και έτσι το «πράσινο» προσπέρασμα δεν άργησε να έρθει (11-8) έχοντας φτάσει στα μέσα της πρώτης περιόδου. Το Λαύριο είχε αποφασίσει να αμυνθεί σε ζώνη, όμως ο Παναθηναϊκός δεν δυσκολεύτηκε να τη διασπάσει τόσο από μακριά, όσο και από τη ρακέτα. Το 24-14 στο 9’ αποδείκνυε την αγωνιστική άνοδο του Παναθηναϊκού και τη μη λειτουργικότητα της άμυνας ζώνης του Λαυρίου, με τους «πράσινους» να κλείνουν την περίοδο προηγούμενοι με 27-16 που ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα μέχρι εκείνο το σημείο.
Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με μεγάλη αστοχία και για τις δύο ομάδες όπως και βιαστικές επιλογές που επέφεραν αρκετά λάθη. Το σκορ στο 12’ είχε διαμορφωθεί στο 28-18, τη στιγμή που οι «πράσινοι» κυριαρχούσαν απόλυτα στα ριμπάουντ (17-4) έχοντας δεύτερες ευκαιρίες για να σκοράρουν. Ένα μίνι σερί των γηπεδούχων ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Παπαπέτρου ανεβάζοντας τη διαφορά στο +15 (34-19 στο 13’), ενώ ο υγιεινός περίπατος της ομάδας του Κάτας συνεχίστηκε και στην πορεία (45-27 στο 17’). Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου με το σκορ στο 53-37, στοιχείο το οποίο μιλούσε από μόνο του για την εικόνα των δύο ομάδων. Το ίδιο ίσχυε για τα ριμπάουντ (22-8), αλλά και τις ασίστ (17-8).
Στην τρίτη περίοδο ο Παναθηναϊκός μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τη διαφορά, η οποία έσπασε το φράγμα των 20 πόντων (60-39 στο 22’), αλλά από εκείνο το σημείο και έπειτα οι «πράσινοι» σταμάτησαν ουσιαστικά να παίζουν, δίνοντας την ευκαιρία στο Λαύριο να τρέξει σερί 10-0 και να γράψει το 60-49, ενώ απέμεναν 5:33 για τη λήξη του δεκαλέπτου. Το τάιμ άουτ του Κάτας απέδωσε, ο Παναθηναϊκός σοβαρεύτηκε και ανέβασε εκ νέου τη διαφορά (66-52 στο 27’). Μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός είχε επαναφέρει τη διαφορά στο +18 (74-56), οδηγούμενος από τους Σαντ Ρος, Παπαπέτρου και Ουάιτ.
Στην τέταρτη περίοδο τα πράγματα είχαν ουσιαστικά ξεκαθαρίσει σε ότι αφορά την υπόθεση νίκη και την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου. Το παιχνίδι έγινε πιο ελεύθερο, με τον Κάτας να δοκιμάζει διάφορα σχήματα ενόψει πλέον του τελικού. Το 87-63 στο 33’ μιλούσε από μόνο του. Οι Δίπλαρος και Όγκαστ πέρασαν στο ματς, ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε την 100άρα και λίγο αργότερα διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 108-71.
Δείτε εδώ τα στατιστικά του αγώνα
Ρεπορτάζ: Βασίλης Δ. Κασιμάτης