Δείχνοντας βελτιωμένο πρόσωπο ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Εφές Αναντολού στο ΟΑΚΑ με 80-74 και κατέκτησε το 3ου τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Οι «πράσινοι» έχοντας σε μεγάλη ημέρα τον Ντάριλ Μέικον, αλλά και παίζοντας εξαιρετική ομαδική άμυνα, εμφάνισαν τον καλό τους εαυτό και παρά το γεγονός πως είχαν εκτός τον αρχηγό τους Ιωάννη Παπαπέτρου κατάφεραν να πάρουν τη νίκη κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, που αγωνίστηκε χωρίς τους Λάρκιν, Σίνγκλετον, Σιμόν και Πλάις.

Ο αγώνας

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε την αναμέτρηση με τους Μέικον, Νέντοβιτς, Κασελάκη, Έβανς και Φλόιντ, ενώ οι πρώτοι πέντε του Εργκίν Αταμάν για την Εφές Αναντολού ήταν οι Μίτσιτς, Μπομπουά, Άντερσον, Μόερμαν και Γκετσίμ.

Η Εφές ξεκίνησε καλύτερα στον αγώνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει πολύ γρήγορα σε διπλό σκορ (6-12 στο 3’), παρά τις καλές συνεργασίες των «πρασίνων» με δημιουργό τον Ντάριλ Μέικον και εκτελεστή τον Τζεχάιβ Φλόιντ. Οι «πράσινοι» δεν είχαν εφαρμόσει την πιεστική άμυνα, ωστόσο προσπαθούσαν να παγιδεύσουν την Εφές με διπλά μαρκαρίσματα, τα οποία δεν είχαν αποδώσει αφού οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν την απάντηση μέσω της καλής κυκλοφορίας της μπάλας και τον ελεύθερων σουτ που δημιουργούνταν. Έτσι διατήρησαν το προβάδισμά τους μέχρι τα μέσα της περιόδου (12-18). Ο Μέικον ρε ρόλο οργανωτή τα είχε πάει εξαιρετικά και με δικούς του πόντους ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε σε 18-18 (7’). Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να έχουν καλή απόδοση σε άμυνα και επίθεση, η πίεση στην μπάλα με παγίδες συνεχίστηκε και έτσι η ενδιαφέρουσα πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη να έχει το προβάδισμα με 26-23.

Η εξαιρετική απόδοση του Παναθηναϊκού συνεχίστηκε και στη δεύτερη περίοδο, αφού οι «πράσινοι» είχαν μεγάλη προσήλωση στην άμυνα και τρομερό ρυθμό στην επίθεση, που επισφραγίστηκε από ένα απίστευτο κάρφωμα και φάουλ του Πέρι μπροστά στον Πετρούσεφ για το 37-25 στο 13’. Η μεγάλη ενέργεια που είχαν οι «πράσινοι» στο παρκέ άρχισε να στερεύει και έτσι η Εφές, ξεκίνησε να επιβάλει το ρυθμό της στο παιχνίδι και να βγάζει στο παρκέ την ποιότητά της. Ο Μπομπουά συνέχισε να είναι «ζεστός» κατεβάζοντας τη διαφορά στο -5 για την Εφες (39-34 17’), όμως το «τριφύλλι» δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και τρέχοντας ένα δικό του σερί μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενος με +13 (47-34).

Οι «πράσινοι» συνέχισαν να διατηρούν τη διψήφια διαφορά που είχαν πάρει και στο τρίτο δεκάλεπτο (52-41 στο 25’)  βγάζοντας και πάλι ενέργεια στην άμυνα που ήταν το βασικό όπλο της ομάδας του Δημήτρη Πρίφτη. Εκεί που ο Παναθηναϊκός έδειχνε να έχει κολλήσει επιθετικά, κάποια ξεσπάσματα, τα οποία ξεκινούσαν από την σκληροτράχηλη άμυνα των «πρασίνων» ανέβαζαν τη διαφορά αλλά και τον παλμό της εξέδρας που είχε μπει στην εξίσωση του αγώνα. Ο πίνακας στο 28’ έδειχνε 59-45, όμως οι φιλοξενούμενοι έτρεξαν ένα αναπάντητο σερί έως το τέλος της περιόδου μειώνοντας σε 59-54 μπαίνοντας έτσι και πάλι δυνατά στη διεκδίκηση του αγώνα αφού απέμεναν δέκα ολόκληρα λεπτά για το τέλος του τελικού.

Η Εφές Αναντολού είδε τον Παναθηναϊκό να ξεκινάει και πάλι ορεξάτος το 4ο δεκάλεπτο, όμως «χτυπώντας» στο τρανζίσιον μείωσε ακόμα περισσότερο (64-60 στο 33’), δείχνοντας πως και αυτή ήθελε τη νίκη. Ο Πρίφτης πέρασε στο ματς τον Ουάιτ προκειμένου να αποκτήσει σκληράδα στην άμυνα, με ενεργά χέρια πάνω στην μπάλα και η αλήθεια είναι πως ο Αμερικανός έκανε εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Τέσσερα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του αγώνα οι «πράσινοι» προηγούνταν με το εύθραυστο 70-64, αλλά η σκληρή άμυνα με βασικούς συντελεστές του Ουάιτ και Φλόιντ και η επιθετική δεινότητα του Μέικον έγραψαν το 80-68 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης. Το ματς ουσιαστικά είχε κριθεί με τον Παναθηναϊκός να παίρνει τη νίκη με 80-74.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Δ. Κασιμάτης

Βρείτε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram