Στο ΟΑΚΑ στον 5ο τελικό θα κριθεί ο Πρωταθλητής της Basket League για τη σεζόν 2017-2018, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να σφραγίσει τον τίτλο του Πρωταθλητή στον 4ο τελικό στο ΣΕΦ, γνωρίζοντας την ήττα από τον Ολυμπιακό με 92-76.  Οι «πράσινοι» που πραγματοποίησαν κακή εμφάνιση δεν άντεξαν στο "ξύλο" που έριξαν οι παίκτες του Σφαιρόπουλου με τη ανοχή του διαιτητικού τρίο και έτσι καλούνται να πάρουν τη νίκη την προσεχή Κυριακή (17/6) στο κατάμεστο όπως αναμένεται ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε την αναμέτρηση με τους Καλάθη, Ρίβερς, Λοτζέσκι, Σίνγκλετον και Γκιστ απέναντι στους Μάντζαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μιλουτίνοβ που επέλεξε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλύτερα στην αναμέτρηση έχοντας το προβάδισμα στα πρώτα δυόμιση λεπτά με 8-5, βασιζόμενος στην σκληρή άμυνα που έπαιζε στα όρια του φάουλ. Η άμυνα των ερυθρολεύκων αποσυντόνισε επιθετικά το «τριφύλλι», με τους παίκτες του Πασκουάλ να πηγαίνουν σε βιαστικές και λανθασμένες επιλογές με αποτέλεσμα η διαφορά να ανέβει στο +7 (14-7) 4:20 πριν το τέλος της περιόδου. Όσο ο Καλάθης ήταν στο παρκέ οι γηπεδούχοι επικεντρωνόταν στον Έλληνα γκαρντ προσπαθώντας να τον βγάλουν εκτός παιχνιδιού, κάτι που απέδωσε «καρπούς» με τους γηπεδούχους να φτάνουν στο +9 με τρίποντο του Ρόμπερτς στο 8’, ενώ ο ίδιος παίκτης έκανε το 27-16 βάζοντας για πρώτη φορά μπροστά τους γηπεδούχους με διψήφια διαφορά 1:05 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου, η οποία ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στο -9 ( 28-19).

Στη δεύτερη περίοδο το «τριφύλλι» καλούνταν να βελτιωθεί προκειμένου να μειώσει τη διαφορά και να μπει και πάλι για τα καλά στο παιχνίδι, κάτι που έκανε τρέχοντας ένα σερί 5-0 στο πρώτο ενάμιση λεπτό, μειώνοντας σε 28-24. Ο Ολυμπιακός απάντησε με δικό του σερί 5-0 και ξαναπήγε τη διαφορά στο +9 (33-24). Απομένοντας πέντε λεπτά για το ημίχρονο οι «ερυθρόλευκοι» ήταν και πάλι στο +10 (38-28), με τους «πράσινους» να δείχνουν και πάλι προβληματικό πρόσωπο, όντας ιδιαίτερα άστοχοι τόσο από τη γραμμή του τριπόντου (1/8 στο πρώτο ημίχρονο), όσο και από αυτή των βολών (11/17 στο πρώτο ημίχρονο). Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι σκοράροντας κυρίως από τη γραμμή των βολών (19/27 στο πρώτο ημίχρονο)  λόγω των πολλών φάουλ που είχε καταλογίσει το διαιτητικό τρίο διατηρούσαν, τη διαφορά κοντά στους 10 πόντους και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο το οποίο βρήκε τους «πράσινους» να είναι πίσω στο σκορ με 48-36.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους Καλάθη, Τζέιμς, Λοτζέσκι, Σίνγκλετον και Γκιστ, ενώ ο Ολυμπιακός παρέταξε τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μιλουτίνοβ. Αν και οι ερυθρόλευκοι έφυγαν με 14 πόντους διαφορά, ο Λοτζέσκι το πήρε προσωπικά και με δύο συνεχόμενα τρίποντα μείωσε στους 8 (50-42) στο 22’. Το κρεσέντο του Αμερικανού με βελγικό διαβατήριο από τη γραμμή των 6.75 συνεχίστηκε και ο Τζέιμς ακολούθησε για να κάνει το 53-50 και να ξαναβάλει το «τριφύλλι» στη διεκδίκηση του ματς. Το παιχνίδι στην τρίτη περίοδο είχε πάρει φωτιά με τον Τζέιμς από τη γραμμή των βολών να γράφει το 60-57 τρία λεπτά πριν το τέλος της περιόδου. Στα εναπομείναντα λεπτά ο Τσάβι Πασκουάλ έδωσε όλες τις επιθέσεις στον Μάικ Τζέιμς με τον Αμερικανό να είναι αυτός που τραβούσε το σκοράρισμα, λόγω της απουσίας Καλάθη και Λοτζέσκι που ήταν στον πάγκο με 4 φάουλ για να έρθει η τρίτη περίοδος και να βρει τους πράσινους πίσω στο σκορ με 71-64.

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο η ομάδα του Πασκουάλ έμεινε και πάλι πίσω με 9 (76-67) στο 32’ βάζοντας πολύ δύσκολα στο Παναθηναϊκό, ο οποίος αν και σε κάποια σημεία έφτανε κοντά δεν μπορούσε να προσπεράσει με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να ξαναπαίρνουν διαφορά ασφαλείας. Με το χρονόμετρο να δείχνει 5 λεπτά για το τέλος ο Παναθηναϊκός είχε μείνει πίσω στο σκορ με 15 πόντους διαφορά (86-71) και δυστυχώς τίποτα δεν έδειχνε ότι μπορούσε να αλλάξει στο παιχνίδι. Όπως φάνηκε όλα είχαν κριθεί με το τελικό 92-76 να φέρνει τις δύο ομάδες ισόπαλες με 2-2 και όλα να αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στον πέμπτο τελικό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σπανούλης 13, Μιλουτίνοβ 2 (8 ριμπάουντ), Πρίντεζης 12 (11 ριμπάουντ), Παπανικολάου 9 (7 ριμπάουντ), Μάντζαρης 7, ΜακΛιν 20 (6/8 δίποντα), Μπράουν, Παπαπέτρου, Στρέλνιεκς 11, Ρόμπερτς 16 (5/7 σουτ), Γουίλτζερ 2.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σίνγκλετον 3, Ρίβερς 6, Γκιστ 12, Λοτζέσκι 16 (4/5 τρίποντα), Καλάθης 12, Τζέιμς 20 (10/11 βολές, 4/16 σουτ), Παππάς, Βουγιούκας 4, Λεκαβίτσιους, Όγκαστ 2, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου.

Τα ομαδικά στατιστικά:
 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
19/32      δίποντα        16/37
8/25        τρίποντα      7/22
30/43      βολές           23/32
44            ριμπάουντ   30
15              ασίστ         8
12              λάθη          12
4              κλεψίματα   5
2               κοψίματα    2
Ρεπορτάζ: Βασίλης Κασιμάτης