Γράφει ο Βασίλης Δ. Κασιμάτης

Εύκολο αποδείχτηκε το εμπόδιο της ΑΕΚ για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος επικράτησε με 69-89, στον αγώνα που έκλεισε την αυλαία της 18ης αγωνιστικής της Basket League.

Οι «πράσινοι» σε ένα άκρως δυναμικό παιχνίδι, με πολλές μονομαχίες και άμυνες στα όρια του φάουλ, επιβεβαίωσαν και στο παρκέ την ανωτερότητά τους σε όλους τους τομείς έναντι της «Ένωσης». Έτσι επέστρεψε στις νίκες μετά την ήττα-σοκ της περασμένης αγωνιστικής από τον Άρη. Κορυφαίος για τους «πράσινους» ήταν ο Κέντρικ Ναν, ο οποίος ολοκλήρωσε τον αγώνα με 19 πόντους, 6 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Από 10 πόντους είχαν οι Ντίνος Μήτογλου (5 ριμπάουντ) και Τζέριαν Γκραντ (3 ασίστ και 1 κλέψιμο).

Πλέον στο «τριφύλλι» στρέφουν την προσοχή τους στο Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας και το back to back παιχνίδι απέναντι στην «Ένωση» για την προημιτελική φάση την ερχόμενη Πέμπτη (15/2).  

Ο αγώνας

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ, ενώ οι πρώτοι πέντε της ΑΕΚ ήταν οι Ραντλ, ΜακΡέι, Νάιτ, Αγραβάνης και Μόργκαν.

Οι «πράσινοι» μπήκαν υποτονικά στο ματς, επιτρέποντας στους γηπεδούχους να προηγηθούν με 7-3 ύστερα από το πρώτο τρίλεπτο του αγώνα. Το «τριφύλλι» βελτίωσε την άμυνά του και βρίσκοντας εύκολα το δρόμο προς το καλάθι της «Ένωσης», κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση στο 5’, παίρνοντας προβάδισμα με 9-12. Οι φιλοξενούμενοι διατηρούσαν σχετικά εύκολα το προβάδισμα και μόλις έβαλαν στο επιθετικό τους ρεπερτόριο και το τρίποντο (τρία σερί εύστοχα από Γκραντ, Μήτογλου, Γκριγκόνις), αύξησαν τη διαφορά στο +12 (13-25), αναγκάζοντας τον Ηλία Ζούρο να καλέσει τάιμ άουτ 1:21, πριν από το τέλος της περιόδου. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 16-28, αφού οι φιλοξενούμενοι διατηρήσαν το μομέντουμ του αγώνα, έχοντας ως πρώτο σκόρερ τον Γκραντ με 7 πόντους.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Βιλντόζα και Καλαϊτζάκης πέρασαν στο παρκέ, ενώ μόλις στο πρώτο λεπτό (11’) ο Λεσόρ αποχώρησε με πρόβλημα στην εξωτερική πλευρά του αριστερού του γονάτου. Ο Καλαϊτζάκης συνέχισε με φόρα από τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στα προηγούμενα παιχνίδια και με 7 προσωπικούς πόντους μετέτρεψε το 22-30 σε 22-37 στο 13’. Το παιχνίδι είχε πολλές επαφές και αρκετές διακοπές, όμως οι φιλοξενούμενοι δεν έχαναν τη διψήφια διαφορά (26-41 στο 17’), την ώρα που οι γηπεδούχοι έβρισκαν πόντους μόνο με τον ΜακΡέι (11π), που ήταν και ο πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης. Ο Αταμάν είχε ανοίξει το ροτέισιον, περνώντας στο ματς και τον Μωραΐτη για την τελική ευθεία του πρώτου μέρους. Το πρώτο μισό δεν έκρυβε κάτι το αξιοσημείωτο στα τελευταία λεπτά και ο Παναθηναϊκός χωρίς να έχει ανεβάσει στροφές και αφήνοντας για πολλά λεπτά στον πάγκο τους βασικούς, πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενος με 35-48.  

Τα στατιστικά του Α’ ημιχρόνου

ΑΕΚ: 13/23 δίποντα, 2/9 τρίποντα, 3/6 βολές, 11 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 5 λάθη, 5 κλεψίματα

Παναθηναϊκός: 14/20 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 8/12 βολές, 19 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 8 λάθη, 3 κλεψίματα

Η ΑΕΚ μπήκε… ζεστή στο τρίτο δεκάλεπτο και σκοράροντας τρεις φορές πίσω από τα 6,75μ. κατάφερε να μειώσει σε 48-54, αναγκάζοντας τον Έργκιν Αταμάν να καλέσει τάιμ άουτ, 7’:23’’ πριν το τέλος της περιόδου. Με το σκορ στο 48-58 και ενώ απέμεναν 6’:33’’ για το τέλος της τρίτης περιόδου, η πρώτη διαιτητής της αναμέτρησης, Βάσω Τσαρούχα έδωσε εντολή στους άλλους δύο διαιτητές να αποχωρήσουν, εξαιτίας υβριστικών συνθημάτων εις βάρος της, όπως και έγινε. Μετά από περίπου 15 λεπτά το ματς επανεκκίνησε και άμεσα ο Παναθηναϊκό επανέφερε τη διαφορά στο +15 (50-65 στο 27’), έχοντας στην 5άδα του και τον Ματίας Λεσόρ, που έδειχνε ΟΚ από το πρόβλημα που είχε αντιμετωπίσει νωρίτερα. Στο τελευταίο τρίλεπτο η αστοχία έκανε την εμφάνισή της, το παιχνίδι ήταν σκληρό με πολλές επαφές και συνεχείς μονομαχίες και έτσι το σκορ στο τέλος του δεκαλέπτου διαμορφώθηκε στο 53-68.   

Στην αρχή της τέταρτης και τελευταίας περιόδου ο Παναθηναϊκός, μπήκε αποφασισμένος και ανέβασε τη διαφορά στο +18 (56-74) στο 33’. Στο 35’ ο Ερνανγκόμεθ σκόραρε πίσω από τα 6,75μ., «έγραψε» το 63-85 και για πρώτη φορά το +22, «καθαρίζοντας» ουσιαστικά την υπόθεση νίκη, αφού η ΑΕΚ δεν έδειχνε ικανή να επιστρέψει. Ο Αταμάν πέρασε στο ματς και τον Μαντζούκα, καθώς ο Έλληνας φόργουορντ ήταν ο μοναδικός που δεν είχε χρόνο συμμετοχής, συνεχίζοντας το ροτέισιον ενόψει του Final 8. Στη συνέχεια ο ρυθμός στο ματς έπεσε και ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη με 69-89.   

Τα δεκάλεπτα: 16-28, 35-48, 53-68, 69-89 

ΑΕΚ (Ηλίας Ζούρος): Ραντλ 9, Αγραβάνης 3 (6 ριμπάουντ), Νάιτ 10 (4 ασίστ), Μόργκαν 8, ΜακΡέι 15 (5 ασίστ), Καράμπελας 6, Πιλάβιος , Χόλινς 2, Νετζήπογλου 5, Χατζηδάκης, Κουζέλογλου 11 (5 ριμπάουντ), Ματαλιωτάκης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Εργκίν Αταμάν): Γκραντ 10 (2/3 τρίποντα), Ναν 19 (6 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Λεσόρ 9 (7 ριμπάουντ), Γκριγκόνις 8, Μήτογλου 10 (5 ριμπάουντ), Καλαϊτζάκης 9 (4/5 δίποντα), Βιλντόσα 7, Μωραΐτης 1, Παπαπέτρου 1, Αντετοκούνμπο 7 (5 ριμπάουντ), Ερνανγκόμεθ 8 (5 ριμπάουντ), Μαντζούκας 5

Βρείτε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram