Γράφει ο Βασίλης Δ. Κασιμάτης

Μία ακόμα μεγάλη νίκη με μία ακόμα παράσταση του Κέντρικ Ναν πήρε ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας με 104-89 της Εφές Αναντολού, για την 26η αγωνιστική της Euroleague.

Οι «πράσινοι» γνώριζαν ότι θα είχαν δύσκολο έργο κόντρα στην front line της Εφές η οποία δεν έδωσε πολλά, αλλά οι... κοντοί του «τριφυλλιού» δούλεψαν υπερωρίες και με επίθεση... φαρμάκι κατάφεραν να πάρουν το ζητούμενο και να κάνουν το 2/2 στη διαβολοβδομάδα.

Για να φτάσει στη νίκη, ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε την εμφάνιση MVP του Κέντρικ Ναν, ο οποίος ολοκλήρωσε το ματς με 36 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και ισάριθμα κλεψίματα. Ο Αμερικανός δεν ήταν μόνος του, αφού ο Κώστας Σλούκας πρόσθεσε 13 πόντους και 9 τελικές πάσες, ενώ τεράστια συνεισφορά στο τελικό αποτέλεσμα είχαν ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (14π., 8ρ. 2κλ.) και ο Τζέντι Όσμαν (20π. 5ρ. 2ασ.).

Από την άλλη, η Αναντολού Εφές είχε κορυφαίο τον Ντάριους Τόμπσον (14π., 4ασ.), ενώ από 13 πόντους πρόσθεσαν οι Ροντρίκ Μπομπουά και Τζόρνταν Νουόρα.

Με αυτή τη νίκη οι «πράσινοι» έφτασαν το ρεκόρ στο 16-10 και έκαναν ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την κατάληψη μίας θέσης στην πρώτη τετράδα.

Ο αγώνας

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα με τους Γκραντ, Ναν, Καλαϊτζάλη, Ενρανγκόμεθ και Γκέιμπριελ, ενώ οι πρώτοι πέντε για την Εφές Αναντολού ήταν οι Τόμπσον, Μπράιαντ, Σμιτς, Γουίλις και Πουαριέ.

Τα πρώτα τέσσερα λεπτά του αγώνα βρήκαν τον Παναθηναϊκό να προηγείται (8-6). Οι «πράσινοι» έβγαζαν ενέργεια στην άμυνα, παρότι αυτή δεν ήταν πάντα αποτελεσματική. Από τη μεριά της η Εφές γνώριζε το πρόβλημα των γηπεδούχων στη ρακέτα και εκεί χτυπούσε, είτε με τον Πουαριέ (4π.) είτε στη συνέχεια με τον Οτούρου, ο οποίος πέρασε στο ματς και έδωσε το προβάδισμα στους Τούρκους (10-12 στο 7’). Ο Άταμαν έριξε στο ματς τον Σλούκα, μιας και ο Μπράουν, που είχε νωρίτερα αντικαταστήσει τον Καλαϊτζάκη ήταν εκτός κλίματος. Η Εφές συνέχισε να έχει καλές συνεργασίες, με αποτέλεσμα να προηγηθεί για πρώτη φορά με +5 (14-19), ενώ έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο στο +4 (17-21) και τον Κώστα Σλούκα να χρεώνεται τεχνική ποινή, αφού σε τρίποντο που επιχείρησε στο τέλος της περιόδου διαμαρτυρήθηκε σωστά για φάουλ, το οποίο δεν καταλόγισαν οι διαιτητές.

Η Εφές εκμεταλλεύονταν την κυριαρχία της στη ρακέτα, τροφοδοτώντας τον Οτούρου (8π), που ήταν πιο δυνατός από τον Μήτογλου, την ίδια ώρα που εκτελούσε από τα 6.75μ. με 3/4. Έτσι για πρώτη φορά στο ματς πήγε στο +11 (21-32 στο 12’). Ο Γκραντ ήταν αυτός που βγήκε μπροστά. Ο Αμερικανός ήταν συγκλονιστικός, έκανε δύο κλεψίματα, έβαλε 9 πόντους και μείωσε σε 28-32 στο 13’. Το ΟΑΚΑ μπήκε στην εξίσωση του αγώνα και το «τριφύλλι» ολοκλήρωσε την επιστροφή του στο ματς ισοφαρίζοντας σε 37-37 στο 16’, καθοδηγούμενος από τους Σλούκα (5π., 4ασ.) και Όσμαν (10π.). Ο Ναν επέστρεψε στο παρκέ, όπως και ο Παπαπέτρου, για πρώτη φορά στο ματς. Ο Αμερικανός σκόρερ παρέμενε άστοχος, αλλά ο Έλληνας φόργουορντ βοήθησε σε άμυνα και επίθεση, δίνοντας ουσιαστικά την ευκαιρία στους γηπεδούχους να προσπεράσουν (43-42 στο 18’). Ναν και Παπαπέτρου ήταν οι οδηγοί των «πρασίνων» στην τελική ευθεία του πρώτου ημιχρόνου, το οποίο τους βρήκε στο +2 (49-47), αλλά το σημαντικότερο πως είχαν επιστρέψει από το -11, κόντρα σε μία Εφές που σούταρε με 62,5% στο τρίποντο και 76,5% στο δίποντο.

Τα στατιστικά του Α’ ημιχρόνου

Παναθηναϊκός: 17/24 δίποντα, 4/13 τρίποντα, 3/7 βολές, 12 ριμπάουντ (7 αμυντικά - 5 επιθετικά), 11 ασίστ, 8 κλεψίματα, 4 λάθη

Εφές: 13/17 δίποντα, 5/8 τρίποντα, 6/7 βολές, 13 ριμπάουντ (12 αμυντικά - 1 επιθετικό), 15 ασίστ, 2 κλεψίματα, 12 λάθη, 2 μπλοκ

Ο Παναθηναϊκός είδε τον Ναν (11π.) να… ζεσταίνεται στο τρίτο δεκάλεπτο και να συμβάλει στη διατήρηση του προβαδίσματος (59-54) μετά τα πρώτα τέσσερα λεπτά της επανάληψης. Οι «πράσινοι» υπέπεσαν σε κάποιες βιαστικές επιλογές και αυτό βοήθησε τους φιλοξενούμενους να αντιδράσουν και σταδιακά να μαζέψουν τη διαφορά, πριν προσπεράσουν (61-64) με τρίποντο του διψήφιου Τόμπσον (11π.) από τη γωνία, τρία λεπτά πριν το τέλος της περιόδου. Ο Άταμαν κάλεσε τάιμ άουτ και επανέφερε στην πεντάδα τον Σλούκα, αλλά και για πρώτη φορά στο ματς τους Γκέιμπριελ και Μήτογλου στην ίδια πεντάδα. Η άμυνα των «πρασίνων» περνούσε δύσκολες ώρες, αλλά η επίθεση πετούσε… φωτιές. Ναν (24π.) και Σλούκας (12π.)… πυροβολούσαν από τα 6,75μ. όπως και οι Τόμπσον (14π.) και Μπράιαντ (7π.) από την άλλη πλευρά. Έτσι, το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με τον Παναθηναϊκό να ανακτά το προβάδισμα (75-73), αλλά να αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά για την τέταρτη και τελευταία περίοδο.

Οι επιθέσεις του Παναθηναϊκού στην τέταρτη περίοδο είχαν εκφραστή τον Ναν, ο οποίος ουσιαστικά κυρίως πήγαινε σε προσωπικές ενέργειες, είτε εκτελούσε μετά από ομαδική δημιουργία. Ο Αμερικανός άντεχε και παρέμενε αποτελεσματικός φτάνοντας τους 30 πόντους, πριν ο Όσμαν (13π.) μετατρέψει σε τρίποντο την 8 ασίστ του Σλούκα για το 85-80, απομένοντας 6’:11’’ για το τέλος της αναμέτρησης. Σε αυτό το σημείο οι φιλοξενούμενοι έδειξαν να χάνουν τη συγκέντρωσή αλλά και την επαφή τους με το καλάθι των «πρασίνων», που πήραν το μομέντουμ και ταυτόχρονα διαφορά +9 (92-83), τη στιγμή που απέμεναν 2’:50’’ για το τέλος. Αυτό ήταν! Το ματς είχε κριθεί, καθώς οι Τούρκοι δεν είχαν καμία απάντηση απέναντι στους «πράσινους» του σεληνιασμένου Ναν (35π). Η διαφορά έπιασε διψήφιο για τον Παναθηναϊκό (95-85 στο 38’), που εν τέλει πήρε τη νίκη με 104-89.       

Τα δεκάλεπτα:17-21, 49-47, 75-73, 104-89