Γράφει ο Βασίλης Δ. Κασιμάτης

Στις νίκες επέστρεψε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επικράτησε με 95-101 της Παρί, στη Γαλλία, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής της Euroleague.

Πριν από το παιχνίδι, οι «πράσινοι» γνώριζαν πως ήθελαν τη νίκη για παραπάνω από ένα λόγους... και την πήραν. Το «τριφύλλι» παρότι παρατάχθηκε με έναν σέντερ στην αποστολή του, τον Κένεθ Φαρίντ, ο οποίος πρόλαβε να κάνει μόλις μία προπόνηση, κατάφερε να ανταπεξέλθει στο γρήγορο ρυθμό των Γάλλων και παίρνοντας τα μέγιστα από το Αμερικανό σέντερ στο ντεμπούτο του (double double με 17π., 10ριμπ., 3ταπ.) επέστρεψε στις νίκες. Μία νίκη που εκτός από βαθμολογικό boost (ρεκόρ 6-4 πλέον το τριφύλλι), δίνει στον Παναθηναϊκό και την απαραίτητη ηρεμία αλλά και αυτοπεποίθηση ενόψει του επερχόμενου αγώνα με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη.

Πέραν του Κένεθ Φαρίντ, εντυπωσιακός ήταν ο Ντίνος Μήτογλου. Ο Έλληνας φόργουροντ, που κάλυψε και πάλι τη θέση του σέντερ ολοκλήρωσε τον αγώνα έχοντας 17 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 κόψιμο. Από κοντά και ο ήρεμος Κέντρικ Ναν, που πρόσθεσε 20 πόντους με 4/5 τρίποντα και 6 ασίστ, ενώ ο Τι Τζέι Σορτς έκλεισε το ματς με 13 πόντους και 6 ασίστ, για να προσθέσει ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ 11 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Καλό ματς και από τον ρέκορντμαν Κώστα Σλούκα (11 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 7 ασίστ).

Ο αγώνας

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα με τους Σορτς, Ναν, Όσμαν, Ερνανγκόμεθ και Φαρίντ, ενώ οι πρώτοι πέντε της Παρί ήταν οι Ίφι, Χόμες, Μόργκαν, Γουίλις και Φαγιέ.

Πολύ γρήγορα το «τριφύλλι» έμεινε στο -6 (8-2 στο 3’), αφού οι γηπεδούχοι παρουσιάστηκαν πιο αποτελεσματικοί στις αρχικές κατοχές του αγώνα. Οι «πράσινοι» ακολούθησαν το γρήγορο ρυθμό της Παρί και τους βγήκε σε καλό, αφού με τρίποντο του Ερνανγκόμεθ μείωσαν σε 10-9 στο 5’, έχοντας… ζεστό τον Σορτς (4π.), αλλά και πάρει τους πρώτους πόντους του Φαρίντ (2π.). Ο Αμερικανός σέντερ αν και με μία προπόνηση είχε προσφέρει ήδη πολλά (3 πόντους, 3 ριμπάουντ, 2 τάπες, 1 κλέψιμο και 1 λάθος) πριν πάει στον πάγκο για να πάρει τη θέση του ο Μήτογλου, ενώ το σκορ ήταν στο 16-13, απομένοντας 3’:30’’ για το τέλος της περιόδου. Το μεγάλο πρόβλημα του «τριφυλλιού» ήταν ο Ίφι, ο οποίος έμοιαζε ασταμάτητος, φτάνοντας τους 10 πόντους και διατηρώντας σε θέση οδηγούς τους γηπεδούχους (20-17 στο 8’). Το… χωρίς άμυνες πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με έναν καταιγισμό τριπόντων εκατέρωθεν και ένα buzzer beater του Γκραντ, που διαμόρφωσε το 28-27.

Ο Ναν (8π.) ήταν ο παίκτης που έβαλε σε θέση οδηγού τον Παναθηναϊκό στην αυλαία της δεύτερης περιόδου (29-30 στο 11’), την ώρα που οι παίκτες του Άταμαν χρειάζονταν να ανεβάσουν την έντασή τους στην άμυνα, καθώς αν και σκόραραν στην άλλη άκρη του παρκέ πληγώνονταν από τους γηπεδούχους. Μήτογλου, Σαμοντούροβ και Όσμαν σε θέσεις 5-4-3 (μαζί με Σλούκα και Γκραντ), έδωσαν αυτή τη σκληράδα που χρειάζονταν στην άμυνα ο Παναθηναϊκός, την ίδια στιγμή που ο Σλούκας (9π, 4ασ,) «καθάριζε» στην επίθεση για το 34-43 στο 15’. Οι φιλοξενούμενοι κυριαρχούσαν στο παρκέ, παίρνοντας προβάδισμα για πρώτη φορά με διψήφιο αριθμό (36-47 στο 16’), βάζοντας στην επιθετική εξίσωση και τους Σαμοντούροβ (4π.) και Μήτογλου (6π.). Ίφι και Χόμες επέστρεψαν στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός κόλλησε στους 47 πόντους και η Παρί μείωσε σε 40-47 στο 17’. Οι παίκτες του Άταμαν αν και μαχητικοί, χωρίς τον Σλούκα στο παρκέ δεν είχαν την απαιτούμενη οργάνωση στην επίθεση, στοιχείο που εκμεταλλεύτηκαν οι Παριζιάνοι για να μειώσουν ακόμα περισσότερο (43-49), αλλά όπως το πρώτο δεκάλεπτο έτσι και το δεύτερο έκλεισε με buzzer beater για τους «πράσινους», αυτή τη φορά του Ερνανγκόμεθ (7π.) για το 43-52.

Τα στατιστικά του Α’ ημιχρόνου:   

Παρί: 7/18 δίποντα, 7/20 τρίποντα, 8/11 βολές, 19 ριμπάουντ (10 αμυντικά - 9 επιθετικά), 6 ασίστ, 5 κλεψίματα, 5 λάθη

Παναθηναϊκός: 9/19 δίποντα, 8/13 τρίποντα, 10/19 βολές, 25 ριμπάουντ (17 αμυντικά - 8 επιθετικά), 16 ασίστ, 2 κλεψίματα, 6 λάθη, 5 μπλοκ

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε και πάλι με ένα επιθετικό κρεσέντο του Ίφι, που έφτασε τους 17 πόντους για το 51-54 στο 23’. Τον Ίφι ακολούθησε ο Ρόμπινσον (12π.), ο οποίος έφερε τη διαφορά στο καλάθι (57-59 στο 25’), αφού ο γρήγορος ρυθμός δεν βόλευε τον Παναθηναϊκό. Ο Ναν (15π.) ήταν εκείνος που διατήρησε το «τριφύλλι» σε θέση οδηγού, αλλά για λίγο, καθώς οι «πράσινοι» έδειχναν να ζορίζονται στο physical παιχνίδι των Γάλλων, που μετά από πολύ ώρα προσπέρασαν στο σκορ (63-61 στο 27’) τρέχοντας επιμέρους 20-9 στην τρίτη περίοδο! Σλούκας και Σορτς επέστρεψαν στο παρκέ, όπως και ο Φαρίντ και παρόλο τους επτά σερί πόντους του Αγιαγί (9π.), ο αρχηγός των «πρασίνων» ήταν αυτός που έγραψε το 70-70 από τη γραμμή των βολών στο 29’. Η ισοπαλία δεν άλλαξε έως το τέλος του δεκαλέπτου, που έκλεισε στο 72-72.           

Η Παρί βρήκε ρυθμό με το… καλημέρα της τέταρτης περιόδου και πληγώνοντας την αδύναμη άμυνα του Παναθηναϊκού από τα 6,75μ., σκοράροντας με τους Ουατάρα (11π.) και Ερέρα (9π.) προηγήθηκε με 84-79 στο 33’. Οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν και μέσω της επίθεσής τους μπόρεσαν να επανέλθουν και να προσπεράσουν (84-86 στο 35’), ύστερα από κάρφωμα του θετικού Ερνανγκόμεθ, αλλά και με σημαντική βοήθεια του εξαιρετικού Μήτογλου (15π.). Το παιχνίδι πήρε τη μορφή μία σου και μία μου, με τις δύο ομάδες να σκοράρουν εκατέρωθεν, αλλά τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 89-95 στο 38’, οδηγούμενος από τους Ναν (18π.), Μήτογλου (17π) και Σορτς (11π.).  Ο Παναθηναϊκός διαχειρίστηκε άψογα το περίπου 1’:40’’ που απέμενε για το τέλος του αγώνα, φτάνοντας στη νίκη με 95-101.  

Τα δεκάλεπτα: 28-27, 43-52, 72-72, 95-101

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ.

Βρείτε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram