Το 19ο Κύπελλο της ιστορίας του πανηγυρίζει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος σε ένα τελικό θρίλερ αλλά και διαφήμιση του ελληνικού μπάσκετ επικράτησε του ΠΑΟΚ στα «Δύο Αοράκια» με 73-79.
Οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν μία καταπληκτική πρώτη περίοδο όπου και πήραν προβάδισμα 14 πόντων, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου επιστράτευσε άμυνα ζώνης στην οποία πότε οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να βρουν τη λύση. Έτσι το σκορ σταδιακά μειώθηκε, ο δικέφαλος κατάφερε να περάσει μπροστά στην αρχή της τέταρτης περιόδου και έτσι το ματς έγινε ντέρμπι. Ωστόσο το πληρέστερο ρόστερ του «τριφυλλιού» και η ποιότητα κάποιων παικτών έδωσε τη νίκη και το Κύπελλο στον Παναθηναϊκό.
19 πόντους και 9 ασίστ ο τρομερός Νικ Καλάθης που έπαιξε τραυματίας, πολύ καλοί και οι Γκιστ, Παπαπέτρου, Λάγκφορντ και Τόμας.
Ο αγώνας.
Η πρώτη πεντάδα του Ρικ Πιτίνο στον τελικό ήταν οι Καλάθης, Κιλπάτρικ, Παπαπέτρου, Τόμας και Πέιν, ενώ από τη μεριά του ο Ηλίας Παπαθεοδώρου παρέταξε τους Γκος, Κόνιαρη, Τέπιτς, Χρυσικόπουλο και Τζέφερσον.
Το ξεκίνημα των δύο ομάδων δεν έμοιαζε με αυτά που έχουν οι περισσότεροι τελικοί, καθώς ο ρυθμός ήταν ιδιαίτερα γρήγορος. Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος σε αυτό το κομμάτι και με πέντε πόντους του Τόμας πήρε το προβάδισμα με 3-7 ύστερα από δυόμισι λεπτά αγώνα. Η καλή άμυνα αλλά και η ευστοχία του «τριφυλλιού» συνεχίστηκε και έτσι λίγα λεπτά αργότερα οι φορτσάτοι «πράσινοι» έφτασαν για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (+10, 3-13). Οι πρωταθλητές ήταν αποφασισμένοι να μην δώσουν κανένα δικαίωμα στον ΠΑΟΚ και συνεχίζοντας να παίζουν σαν αφιονισμένοι έκαναν το σκορ 3-20 στο 6’. Ο Καλάθης σε εκείνο το σημείο κάθισε στον πάγκο λόγω ενοχλήσεων στο πονεμένο του πόδι, ωστόσο το «τριφύλλι» συνέχιζε να πιέζει στην άμυνα με εντολή του Πιτίνο. Η διαφορά έφτασε και στο +19 (8-27), με την πρώτη περίοδο να ολοκληρώνεται με το σκορ στο 15-29.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός μπήκε χωρίς καθαρό μυαλό και καταφεύγοντας σε βιαστικές και άστοχες επιλογές έμεινε χωρίς σκορ για πάνω από τρία λεπτά, δίνοντας την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να μειώσει στους 7 (22-29) και να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Οι «πράσινοι» μετά το τάιμ άουτ του Πιτίνο «ξεμπλόκαραν» και με ένα μικρό σερί επανέφεραν τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (+11, 25-36) και ανάγκασαν τον Ηλία Παπαθεοδώρου να καλέσει τάιμ άουτ πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο. Για το επόμενο τρίλεπτο το σκοράρισμα ήταν εκατέρωθεν με τη διαφορά να είναι στους 10 (34-44), 1:27 πριν το τέλος του ημιχρόνου. Στον εναπομείναντα χρόνο κατ’ ουσίαν δεν άλλαξε κάτι στην εικόνα του ματς με τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στα αποδυτήρια έχοντας μία διάφορά 10 πόντων (36-46).
Ύστερα από δύο λεπτά στην τρίτη περίοδο ο ΠΑΟΚ μείωσε και πάλι σε μονοψήφια διαφορά (39-48), με τον «δικεφάλο» να δυσκολεύει τους «πράσινους» επιλέγοντας άμυνα ζώνης, η οποία συντέλεσε και στη μείωση των καλών ποσοστών ευστοχίας που είχε στο πρώτο μέρος η ομάδα του Πιτίνο. Ο Παναθηναϊκός φάνηκε να μη βρίσκει τις λύσεις κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η διαφορά να μειωθεί ακόμα και στους 4 (44-48 και 47-51) στο 23’ δια χειρός Χάτσερ που ήταν ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ. Οι τυπικά γηπεδούχοι συνέχισαν να εμπιστεύονται την άμυνας ζώνης, όμως αστόχησαν σε κάποιες επιθέσεις και έτσι το «τριφύλλι» ανέβασε ελαφρώς τη διαφορά (47-54) στο 26’. Οι «ασπρόμαυροι» έχοντας κατεβάσει αισθητά τον ρυθμό του αγώνα απάντησαν στο μικρό σερί του Παναθηναϊκού και μείωσαν στους τρεις (51-54) στο 27’, ενώ το τέλος της τρίτης περιόδου βρήκε τον Παναθηναϊκό να διατηρεί προβάδισμα μόλις ενός πόντου (58-59), αφού ο Τζόουνς ευστόχησε τρίποντο στην εκπνοή του χρόνου.
Στην τέταρτη περίοδο όλα άρχιζαν από την αρχή καθώς η διαφορά των 14 πόντων του πρώτου δεκαλέπτου είχε γίνει μόλις ένας. Ο ΠΑΟΚ στην πρώτη επίθεση ευστόχησε για τρεις πέρασε μπροστά για πρώτη φορά στον αγώνα με 61-59. Η «πράσινη» αντίδραση ήρθε άμεσα από δύο συνεχόμενα τρίποντα των Καλάθη και Λάνγκφορντ που διαμόρφωσαν το 61-65, την ίδια ώρα που η άμυνα του ΠΑΟΚ συνέχιζε να είναι ζώνη. Το ματς ήταν ντέρμπι και συνέχισε σε αυτή την εικόνα με τον Γκος να ευστοχεί σε τρίποντο και να γράφει το 67-67, 5:48 πριν το τέλος του αγώνα. Η άμυνα ζώνης «κατέστρεφε» το «τριφύλλι» που δεν έβρισκε λύση και έτσι ο ΠΑΟΚ πέρασε και πάλι μπροστά με 70-67 στα μισά του τελευταίου δεκαλέπτου. Ένα επιμέρους σερί 0-8 έκανε το σκορ 70-75 και έτσι ξαναπέρασε μπροστά ο Παναθηναϊκός στο 37’ με τον Ηλία Παπαθεοδώρου να φέρνει τους παίκτες στους δύο πάγκους καθώς ζήτησε τάιμ άουτ. Το τελευταίο λεπτό άρχισε να μετρά αντίστροφα με σκορ στο 72-75 και τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στις βολές, εκεί οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν πιο ψύχραιμοι και έφτασαν στη νίκη με 73-79.
ΠΑΟΚ (Παπαθεοδώρου): Τζόουνς 9 (3), Τζέφερσον, Χρυσικόπουλος, Κόνιαρης, Τέπιτς (5 ριμπάουντ), Μαργαρίτης 13, Ζάρας 3 (1), Χάτσερ 23 (4/6 τρίποντα), Γκάρετ 10 (15 ριμπάουντ), Γκος 15 (4/10 τρίποντα).
Παναθηναϊκός (Πιτίνο): Τόμας 12 (2 τρίποντα, 10 ριμπάουντ), Πέιν, Λάνγκφορντ 17 (3 τρίποντα, 5 ριμπάουντ),Παπαπέτρου 10 (1), Γκιστ 14 (8 ριμπάουντ), Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους, Κιλπάτρικ, Καλάθης 19 (2 τρίποντ,α 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 5 λάθη), Αντετοκούνμπο 5 (1), Μήτογλου 2.
Τα ομαδικά στατιστικά
ΠΑΟΚ: 11/17 βολές, 13/38 δίποντα, 12/28 τρίποντα, 24-8 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 5 κλεψίματα, 4 κοψίματα, 9 λάθη.
Παναθηναϊκός: 14/17 βολές, 19/32 δίποντα, 9/25 τρίποντα, 32-5 ριμπάουντ, 21 ασίστ, 6 κλεψίματα, 4 κοψίματα, 13 λάθη.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Δ. Κασιμάτης