Την εντός έδρας ήττα με σκορ 81-92 γνώρισε από την Μπαρτσελόνα ο Παναθηναϊκός στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα.
Οι «πράσινοι» αν και για περίπου 25 λεπτά ήλεγχαν απόλυτα τον αγώνα και κατάφεραν να πάρουν ακόμα και διαφορά 12 πόντων, εν τέλει δεν μπόρεσαν να πάρουν κάτι από το ματς και έτσι γνώρισαν την ήττα στα σημεία από την πολύ πιο πλήρη ισπανική ομάδα. Κατέρρευσε στο τελευταίο τρίλεπτο ο Παναθηναϊκός και έδωσε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να πάρουν τη διαφορά.
Πλέον το ρεκόρ των «πρασίνων» διαμορφώνεται στο 14-11 και οι «πράσινοι» στρέφουν την προσοχή τους στον αγώνα της Δευτέρας (24/2) κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης.
Ο αγώνας
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς με τους Καλάθη, Φριντέτ , Παπαπέτρου, Μπέντιλ και Παπαγιάννη, ενώ οι πέντε πρώτοι της Μπαρτσελόνα ήταν οι Χίγκινς, Χάνγκα, Κλαβέρ, Μίροτιτς και Τόμιτς.
Το ματς δεν ξεκίνησε καλά για τον Παναθηναϊκό καθώς ο Παπαπέτρου χρεώθηκε πολύ γρήγορα με δύο αυστηρά φάουλ από τους διαιτητές και έτσι πέρασε στον πάγκο. Αγωνιστικά οι «πράσινοι» είχαν ξεκινήσει με ένταση σε άμυνα και επίθεση διατηρώντας βραχεία κεφαλή (9-6) έπειτα από τριάμισι λεπτά αγώνα. Φτάνοντας στα μέσα της περιόδου ο Παναθηναϊκός είχε ήδη συμπληρώσει τα πέντε ομαδικά φάουλ με αποτέλεσμα να οδηγήσει από νωρίς την Μπαρτσελόνα στη γραμμή των βολών. Οι γηπεδούχοι έβρισαν τον τρόπο να διατηρούν το προβάδισμα παρόλο τις συνεχόμενες βολές των «μπλαουγκράνα» (18-16 στο 8’) και το διατηρήσαν μέχρι το τέλος του πρώτου δεκάλεπτου όπου και προηγούνταν με 23-20.
Με το καλημέρα της δεύτερης περιόδου το ματς πήρε πολύ γρήγορο ρυθμό και με τον Βουγιούκα να προσφέρει πολύτιμες βοήθειες σε άμυνα και επίθεση ο Παναθηναϊκός έφτασε στο +6 (28-22) έπειτα από δυόμισι λεπτά. Ο Πιτίνο επανέφερε στο παρκέ τους Καλάθη και Παπαγιάννη, η άμυνα των «πρασίνων» έδεσε ακόμα περισσότερο και με τον Παπαπέτρου να μπαίνει στην εξίσωση του ματς το σκορ διαμορφώθηκε στο 35-27 στο 14’ για το μεγαλύτερο προβάδισμα του Παναθηναϊκού. Η Μπαρτσελόνα εκτελούσε πολλές φορές πίσω από τη γραμμή των 6.75, όμως για καλή τύχη του Παναθηναϊκού ήταν άστοχη συμβάλλοντας και αυτό με τη σειρά του στη διατήρηση του προβαδίσματος από το «τριφύλλι». Κάπως έτσι η ομάδα του Πιτίνο πήγε στα αποδυτήρια μετά από ένα καλό πρώτο ημίχρονο, όντας στο +7 (45-38).
Για πρώτη φορά ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά με διψήφια διαφορά (+11, 51-40) στην αρχή της τρίτης περιόδου, ενώ σε εκείνο το σημείο ο Μπέντιλ με συνεχόμενα καλάθια μέσα και έξω από τη ρακέτα ξεσήκωσε το κοινό και έβαλε υποψηφιότητα για να γίνει ο παράγοντας Χ του παιχνιδιού. Η αντίδραση της Μπαρτσελόνα ήταν άμεση και τρέχοντας ένα σερί 7-0 κατάφερε μέσα σε ενάμισι λεπτό να μειώσει σε 59-55 κάτι που έφερε το τάιμ άουτ από τον Ρίκ Πιτίνο στο 25’. Τα φάουλ είχαν ελαχιστοποιηθεί, όλοι οι παίκτες που αγωνίζονταν είχα προσφέρει κυρίως στο αμυντικό κομμάτι και έτσι η διαφορά έφτασε και πάλι στο +10 (67-57), οδεύοντας προς το τέλος της περιόδου. Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να μαζέψει τη διαφορά μέχρι το τέλος της περιόδου και οι δύο ομάδες πήγαν στους πάγκους τους με τον Παναθηναϊκό να έχει ισχνό προβάδισμα δύο πόντων (69-67).
Το τελευταίο δεκάλεπτο βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες και έτσι το ματς ξεκίνησε από την αρχή. Με τον Καλάθη στον πάγκο ο Παναθηναϊκός έδειχνε να έχει κολλήσει επιθετικά και έτσι ο Πιτίνο απομένοντας 8 λεπτά για το τέλος τον επανέφερε, μαζί με τους Παπαπέτρου και Μήτογλου. Για πρώτη φορά η Μπαρτσελόνα πήρε το προβάδισμα με 69-70, όμως οι «πράσινοι» είχαν την απάντηση και με μικρό σερί προσπέρασε εκ νέου κάνοντας το 74-70. Ο Αμπρίνες ήταν το βασικό όπλο της ισπανικής ομάδας και συνέχισε να κάνει τη ζημιά, καθώς με δικό του καλάθι η Μπαρτσελόνα πήρε και πάλι το προβάδισμα (74-76) απομένοντας πέντε λεπτά για το τέλος. Όπως στην πρώτη περίοδο έτσι και στην τελευταία οι φιλοξενούμενοι είχαν το μπόνους των βολών από πολύ νωρίς γεγονός που τους βοήθησε με εύκολους πόντους να προηγηθούν ακόμα και με 76-82 στο 37’ δυσκολεύοντας τα πράγματα για την «πράσινη» νίκη. Στο τελευταίο τρίλεπτο ο Παναθηναϊκός έδειχνε να έχει μείνει από δυνάμεις, η ψυχολογία ήταν πλέον στην πλευρά των αντιπάλων, οι λάθος επιλογές έκαναν την εμφάνισή τους και έτσι οι «πράσινοι» γνώρισαν την ήττα με 81-92.
Tα δεκάλεπτα: 23-20, 45-38, 69-67, 81-92
Βρείτε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram

Ρεπορτάζ: Βασίλης Δ. Κασιμάτης