Παρουσιάζοντας κακό αγωνιστικό πρόσωπο με πολλά αβίαστα λάθη και έχοντας να αντιμετωπίσει πληθώρα απουσιών, ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε και γνώρισε δίκαια την ήττα από τον Ολυμπιακό με 3-0 στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των play off της Σούπερ Λίγκα.  

Το πρώτο ημίχρονο για τον Παναθηναϊκό έμοιαζε πολύ με αυτό της προηγούμενης αγωνιστικής κόντρα στον ΠΑΟΚ. Όπως στο ματς του ΟΑΚΑ έτσι και σε αυτό ο αντίπαλος ξεκίνησε πιο δυνατά απλά ο Ολυμπιακός ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός και μετουσίωσε σε δύο γρήγορα γκολ τις ευκαιρίες που δημιούργησε, παίρνοντας έτσι σημαντικό προβάδισμα. Ο ρυθμός στο δεύτερο μέρος έπεσε. Οι «πράσινοι» αν και είχαν την κατοχή δεν κατάφεραν να φανούν απειλητικοί ώστε να ξαναμπούν στο παιχνίδι και να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο και σε συνδυασμό με τις ελάχιστες λύσεις που υπήρχαν στον πάγκο, γνώρισαν την ήττα με σκορ 3-0, αφού οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν και τρίτο γκολ στις καθυστερήσεις.

Τελευταίο ματς για τον Ζαχίντ, ο οποίος αποχαιρετά το «τριφύλλι».

Οι ενδεκάδες και τα συστήματα

Ο Γιώργος Δώνης ελλείψει καθαρόαιμου δεξιού μπακ επιστράτευσε τον Ανουάρ, ο οποίος πήρε θέση στο δεξί άκρο της άμυνας στο 4-2-3-1 του «τριφυλλιού». Ως εκ τούτου ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με τον Διούδη κάτω από τα δοκάρια και τετράδα στην άμυνα από τα δεξιά στα αριστερά τους Ανουάρ, Σένκεφελντ, Κολοβέτσιο και Χατζηθεοδωρίδη. Οι Κουρμπέλης και Δώνης ήταν τα δύο αμυντικά χαφ και οι Αγιούμπ δεξιά, Χατζηγιοβάνης αριστερά και Ζαχίντ στο κέντρο, αποτέλεσαν τα στηρίγματα πίσω από τον Μακέντα που βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Από τη μεριά του και ο Πέδρο Μαρτίνς εμπιστεύτηκε τον ίδιο σχηματισμό με τον Έλληνα τεχνικό. Ο Σα ξεκίνησε κάτω από τα γκολπόστ, δεξιά στην άμυνα ο Ελαμπντελαουί, στο κέντρο ο Σεμέδο με τον Μπα, ενώ αριστερά βρέθηκε ο Τσιμίκας Οι τρεις της μεσαίας γραμμής ήταν οι  Γκιγιέρμε, Καμαρά και Μπουχαλάκης, με τους Λοβέρα (δεξιά) και Φορτούνη (αριστερά) να υποστηρίζουν από τις πτέρυγες τον Ελ Αραμπί που βρέθηκε στην κορυφή της επίθεσης.

1ο ημίχρονο

Οι «πράσινοι» ήταν αυτοί που είχαν την πρώτη τελική στο ματς μόλις στο 2ο λεπτό, όμως η κεφαλιά του Κουρμπέλη ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Ζαχίντ πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Σα.

Η απάντηση των «ερυθρολεύκων» ήρθε και μάλιστα με γκολ. Έπειτα από λάθος της «πράσινης» άμυνας στο 5ο λεπτό, η μπάλα έφτασε στο Γκιγιέρμε, ο οποίος με δυνατό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή νίκησε τον Διούδη και έκανε το 1-0.

Το παιχνίδι από την αρχή είχε πολύ καλό ρυθμό, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» ήταν φανερό πως είχαν επιλέξει από το πρώτο λεπτό να επιτεθούν από τη δεξιά πλευρά του Παναθηναϊκού όπου δεν υπήρχε καθαρόαιμος δεξιός οπισθοφύλακας, ενώ παράλληλα ο Ελαμπντελαουί από τα δεξιά ανέβαινε πολύ ψηλά για να δημιουργήσει έξτρα κίνδυνο.  Οι «πράσινοι» έδειξαν τη διάθεση να κυκλοφορήσουν τη μπάλα προκειμένου να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να φανούν απειλητικοί, όμως έκαναν εύκολα το λάθος και έδιναν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να ανακτήσει την κατοχή.

Στο 18’ ο Παναθηναϊκός έχασε μεγάλη ευκαιρία για να κάνει το 1-1, όταν Σα βγήκε μακριά από την εστία του για να καθαρίσει μπαλιά στην πλάτη της άμυνας, αλλά ο Χατζηγιοβάνης από πλάγια θέση πήρε το ριμπάουντ και έκανε ωραίο δυνατό πλασέ, όμως ο Μπα έδιωξε με το κεφάλι πάνω στη γραμμή.  

Το «τριφύλλι» δεν σκόραρε και δείχνοντας μεγάλες αστάθειες στην άμυνα τιμωρήθηκε για μία ακόμα φορά στο 21’ όταν οι γηπεδούχοι έκαναν το 2-0. Έπειτα από καλή κυκλοφορία της μπάλας και κάθετη μπαλιά του Φορτούνη, ο Μπουχαλάκης έδωσε με τη μια για τον Ομάρ που έκανε γύρισμα από τα δεξιά και ο Ελ Αραμπί με ακαριαία εκτέλεση νίκησε τον Διούδη.  

Το διάλειμμα για να δροσιστούν οι παίκτες στο 22’ βρήκε τον Γιώργο Δώνη να αλλάζει πλευρά τον Χατζηγιοβάνη, ο οποίος ήρθε δεξιά με τον Ζαχίντ να πηγαίνει αριστερά και τον Αγιουμπ να έρχεται στον άξονα, όμως και πάλι η εικόνα των «πρασίνων» ήταν προβληματική με τους «ερυθρόλευκους» να πιέζουν και να δημιουργούν προβλήματα. Από το 25΄και μετά ο ρυθμός έπεσε. Στο 33’ ο Χατζηθεοδωρίδης πήγε δυνατά σε ένα τάκλιν πάνω στον Καμαρά, ο Σιδηρόπουλος τιμώρησε αρχικά τον αριστερό οπισθοφύλακα του Παναθηναϊκού με κόκκινη κάρτα, όμως συμβουλευόμενος το VAR πήρε πίσω την απόφασή του και έδωσε κίτρινη κάρτα.

Στο 39’ ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να κάνει το 3-0, όταν τέσσερις παίκτες του βγήκαν με δύο του Παναθηναϊκού, όμως ένα κακό κοντρόλ του Ελ Αραμπί έδωσε την ευκαιρία στον Διούδη να βγει έγκαιρα και να μπλοκάρει.  Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου μία κεφαλιά του Ελ Αραμπί από σέντρα του Τσιμίκα πέρασε άουτ, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Τσιμίκας έκλεψε την μπάλα στο κέντρο, ο Λοβέρα κουβάλησε την μπάλα και με γλυκό σουτ ανάγκασε τον Διούδη σε ωραία επέμβαση, διατηρώντας έτσι το 2-0 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

2ο ημίχρονο

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Κολοβός πέρασε στη θέση του Ζαχίντ, ενώ ο Κουρμπέλης πήγε στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Ανουάρ αγωνίστηκε ως αμυντικός μέσος.

Το παιχνίδι στις αρχές του δευτέρου μέρους δεν είχε τον ρυθμό που υπήρχε στο πρώτο. Ο Παναθηναϊκός συμπληρώνοντας δέκα λεπτά (55’) αγώνα είχε την κατοχή της μπάλας, ωστόσο ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλά οργανωμένος πίσω και δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα, αφού οι «ερυθρόλευκοι» έκλειναν καλά όλους τους χώρους.

Στο 61’ οι Καφού και Χασάν πέρασαν στο ματς αντί των δύο σκόρερ, Γκιγέρμε και Ελ Αραμπί, με τον Πέδρο Μαρτίνς να αλλάζει πρόσωπα και όχι σύστημα. Στο 64’ ένα σουτ του Χρήστου Δώνη πέρασε άουτ, ενώ στο 72’ ο Αγιούμπ έδωσε τη θέση του στον Γιάννη Μπουζούκη.

Συμπληρώνοντας 73 λεπτά αγώνα ο Ελαμπντελαουί πέρασε εκτός για να δώσει τη θέση του στον Γκασπαρ, ενώ ο Λοβέρα αποχώρησε τραυματίας για να περάσει στο ματς ο Μασούρας, με τους γηπεδούχους να συμπληρώνουν τέσσερις αλλαγές.   

Μπαίνοντας στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα όλα έδειχναν πως τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει, κάτι που αποδεικνύονταν και από τις κινήσεις όλων των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο. Στο 77’ ένα σουτ του Χατζηγιοβάνη πέρασε άουτ, ενώ στο 80’ ο Χατζηθεοδωρίδης αποχώρησε με ενοχλήσεις για να περάσει στο ματς ο Ζαγαρίτης.

Στο 86’ ο Καμαρά έδωσε τη θέση του στον Μπρούνο για την 5η αλλαγή του Ολυμπιακού, ενώ στο ίδιο λεπτό ο Καμπετσής αντικατέστησε τον Ανουάρ, με τον Δώνη να κάνει πιο επιθετικό το «τριφύλλι» για τα τελευταία λεπτά.

Η πρώτη καλή φάση του δευτέρου ημιχρόνου έγινε στο 89’ όταν ο Παναθηναϊκός έφτασε κοντά στο να μειώσει όμως ο Καμπετσής με κεφαλιά δεν μπόρεσε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυά, έπειτα από πολύ ωραία πάσα του Μπουζούκη. Το τελικό 3-0 έγινε στο 91’ με ένα φαλτσαριστό σουτ του Καφού από το ύψος της μεγάλης περιοχής, στέλνοντας τη μπάλα στην γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Διούδη.

Βρείτε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram

Ρεπορτάζ: Βασίλης Δ. Κασιμάτης