Ο Βασίλης Κασιμάτης γράφει για την πρώτη μεσημεριανή Παναθηναϊκή αναφορά του νέου στρατηγείου, τη συστράτευση όλων των «πράσινων» δυνάμεων και τις ενέδρες που μπορεί να κρύβει ο «πόλεμος» των αγωνιστικών υποχρεώσεων του νέου μπασκετικού Παναθηναϊκού οργανισμού.

Ο παραπάνω τίτλος θα μπορούσε να είναι αντιπροσωπευτικός των όσων ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής (3/7), όπου παρουσιάστηκε ο νέος Παναθηναϊκός. Ο νέος Παναθηναϊκός οργανισμός αφού για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια στην ομάδα υπάρχει νέα κεφαλή χωρίς το επίθετο Γιαννακόπουλου. Μία συνέντευξη η οποία πέραν κάποιων εξαιρέσεων δε μπόρεσε να εμβαθύνει σε συγκεκριμένα  φλέγοντα θέματα (κυρίως αγωνιστικά αναφέρομαι), γιατί πολύ απλά ακόμη και αυτοί που βρέθηκαν στο πάνελ και έχουν αναλάβει να καταρτίσουν το ρόστερ, δε γνωρίζουν ακριβώς τι να περιμένουν από άποψης μπάτζετ. Σίγουρα δε θα είναι μεγάλο, αλλά από τη στιγμή που δε γνωρίζεις το ακριβές ποσό, αυτόματα δε μπορείς να το μεταφράσεις σε επίπεδο ομάδας και παικτών.   

Συναγερμός λοιπόν έχει σημάνει στον Παναθηναϊκό με την τριανδρία των στρατηγών, Αλβέρτη, Διαμαντίδη και Τριαντόπουλου, να δίνουν το πρόσταγμα στον λοχαγό Βόβορα να στήσει μία ομάδα με παλιούς και νέους παίκτες που αν μη τι άλλο στο πεδίο της μάχης θα κρατήσει τη σημαία με το τριφύλλι όρθια. Το στίγμα άλλωστε το έδωσε ξεκάθαρα ο Έλληνας κόουτς. Μία ομάδα με έντονο αθλητικό στοιχείο για να αντέξει στα συνεχόμενα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος και της Ευρωλίγκα και παίκτες με υψηλό κίνητρο για να αποδείξουν πράγματα, φορώντας τη φανέλα της μεγαλύτερης ομάδας της Ευρώπης και αγωνιζόμενοι στο κορυφαίο επίπεδο της «Γηραιάς Ηπείρου». Ο δρόμος μόνο εύκολος δεν πρόκειται να είναι για το «τριφύλλι», όμως για αυτό θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα στο μέλλον, όταν οι «πράσινοι» αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες θα έχουν ολοκληρώσει τα ρόστερ τους.

Το σημαντικότερο «όπλο» που θα έχει φέτος ο μπασκετικός Παναθηναϊκός, ακόμα και αν καταφέρει να δημιουργήσει το πλέον ανταγωνιστικό σύνολο, θα είναι η συσπείρωση ομάδας-διοίκησης-κόσμου. Σε αυτό εκτός από τα πρόσωπα κυρίως των Αλβέρτη και Διαμαντίδη, αλλά και του αισιόδοξου και χαμογελαστού Γιώργου Βόβορα, ρόλο παίζει η ειλικρίνεια και η ευθύτητα όλων όσων μίλησαν στην συνέντευξη της Παρασκευής. Λίγα λόγια και ξεκάθαρα έτσι ώστε να μπορούν όλοι να κοιτάζονται στα μάτια όταν θα έρθουν οι αναποδιές στη διάρκεια της σεζόν, όποτε και να συμβεί αυτό. Θα μου πείτε συσπείρωση και στήριξη με κεκλεισμένων των θυρών ματς; Ακόμα και έτσι ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει αποδείξει πως θα βρει τους τρόπους να στηρίξει την νέα προσπάθεια.

Προσωπικά, η στελέχωση της ΚΑΕ σε επίπεδο διοίκησης και προπονητικού τιμ μου αρέσει, αλλά αυτό από μόνο του δεν εξασφαλίζει την επιτυχία σε επίπεδο αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το μπάτζετ δεν επιτρέπει μεταγραφές παικτών με αποδεδειγμένα ηγετικές ικανότητες. Κακά τα ψέματα, τα αποτελέσματα ακόμα και στον νέο Παναθηναϊκό θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση ομάδας και κόσμου. Έτσι από τη στιγμή που όταν η μπάλα «καίει» και στην τελευταία επίθεση θα πρέπει να μπει το τρίποντο, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης δε θα είναι στο παρκέ για να ευστοχήσουν αλλά στην εξέδρα και θα «προσεύχονται», τότε ίσως η μπάλα βρει στο σίδερο.

Που θέλω να καταλήξω. Για ένα νέο οργανισμό (όχι μόνο ομάδα) η διαχείριση κρίσης ως επακόλουθο μίας ήττας που μπορεί να μην την περιμένει, θα είναι πιο δύσκολη σε σχέση με μία ομάδα που έχει βρει τα πατήματά της. Τέτοιες ενέδρες θα υπάρξουν (υπάρχουν άλλωστε σε όλες τις ομάδες) και θα φανεί αν οι «πράσινοι» στρατιώτες θα καταφέρουν να βρουν αναχώματα. Το βέβαιο είναι πως οι δύο General Managers αποτελούν σταθερά τόσο στο ακμαίο του ηθικού, όσο και στο τράβηγμα των λουριών, σε περίπτωση που χαθεί ο έλεγχος λόγω υπέρμετρου ενθουσιασμού από μία μεγάλη νίκη. Όμως αυτό δεν είναι πάντα αρκετό!

Κλείνοντας, δεν γνωρίζω που θα φτάσει ο φετινός μπασκετικός Παναθηναϊκός όμως είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο δρόμος που χαράζει είναι διαφορετικός από αυτόν που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια και απαιτεί συστράτευση όλων των δυνάμεων και στήριξη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ποιο θα είναι αυτό; Θα φανεί στο γήπεδο.

Υποσημειώσεις για τους αναγνώστες

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η στήριξη δεν είναι απαραίτητα οικονομικής φύσης. Ένα απλό χειροκρότημα σε μία κακή στιγμή πολλές φορές μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερη επιρροή από τα χρήματα ενός εισιτηρίου διαρκείας ή αγοράς της νέας φανέλας.

Ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει αθλητικούς παίκτες με κίνητρο και παράλληλα αφήνει να φύγει ο Τζέικομπ Ουάιλι. Είναι ίσως το μοναδικό στοιχείο που με ξενίζει, αλλά κάτι περισσότερο θα ξέρει ο κόουτς Βόβορας, όπου τόσο με τον ίδιο στον πάγκο στα παιχνίδια με Ζαλγκίρις και Μπάγερν, όσο και στο διάστημα του Αργύρη Πεδουλάκη, είχε καλή παρουσία.      

Αναφορικά με το ξένο fund που έχει δείξει πρώιμο ενδιαφέρον για την αγορά των μετοχών της ΚΑΕ κρατάω τις επιφυλάξεις μου. Ιδιαίτερά από τη στιγμή που δεν έχουν ανακοινωθεί τα πλάνα του Δήμου της Αθήνας για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Βοτανικό. Άλλωστε ο Γιαννακόπουλος το έχει πει ξεκάθαρα, αν εξασφαλιστεί και το γήπεδο μπάσκετ τότε είναι ο πρώτος που θα καθίσει στο τραπέζι!

Όπως φαίνεται ο Ερασιτέχνης βρίσκει διοίκηση και πλέον μένει να φανεί πως θα διαχειριστεί το θέμα του Βοτανικού, αλλά και πως θα στελεχώσει τα τμήματα που έχουν αποδυναμωθεί.

Βασίλης Δ. Κασιμάτης

Βρείτε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram