Ο Βασίλης Κασιμάτης βάζει Α’ στον Παναθηναϊκό στη βαθμολογία του πρώτου τριμήνου, αναφέρει τους βραχυπρόθεσμους στόχους που έχουν επιτευχθεί και θυμίζει τους μακροπρόθεσμους στόχους που ακολουθούν.

Πριν από τρεις μήνες ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος, πέρασε από την έδρα της Ξάνθης με νίκη, καταθέτοντας τα πρώτα δείγματα γραφής σε επίσημο παιχνίδι, για όσα δούλευε ο Γιώργος Δώνης και οι παίκτες του κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Στην τότε επικοινωνία μας, είχα αναφέρει μεταξύ άλλων πως τους στόχους του Παναθηναϊκού, θα τους καθορίσει η ίδια η ομάδα με τις εμφανίσεις της σε βάθος χρόνου. Έχοντας πλέον ολοκληρώσει την 11η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός έχει μαζέψει (στο γήπεδο) περισσότερους βαθμούς από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, ενώ αν δεν υπήρχε ο περιορισμός των μεταγραφών και το -6 (-4 η διαφορά σε σχέση με τον ΠΑΟΚ που ξεκίνησε με -2), ίσως να μιλάγαμε με άλλους όρους ακόμα και για την κατάκτηση του τίτλου αν και για τους περισσότερους κάτι τέτοιο φαντάζει τρελό.

Ωστόσο αυτό (η κατάκτηση του πρωταθλήματος) είναι (δυστυχώς) το λιγότερο για τον φετινό Παναθηναϊκό, ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος φάνταζε για πολλούς ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό (4ο φαβορί για πολλούς «ειδικούς» του στοιχήματος).

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Στο παρόν, το πρώτο τρίμηνο της σεζόν έχει ολοκληρωθεί με τους «πράσινους» να παίρνουν Α΄ για την μέχρι τώρα επίδοσή τους και την επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων που είχαν θέσει.

Οι Γιώργος Δώνης και Νίκος Νταμπίζας δούλεψαν και δουλεύουν με τα δεδομένα που είχαν και έχουν στα χέρια τους και ο νεανικός Παναθηναϊκός έφτασε στο σημείο να στριμώχνει στα σκοινιά την πρωταθλήτρια ΑΕΚ και να παίζει στα ίσα εκτός έδρας τον Ολυμπιακό, ο οποίος απέφυγε την ήττα στο 93’. Να περνάει από δύσκολες έδρες όπως η Ξάνθη, η Λάρισα… και τελευταία να σκοράρει πέντε γκολ σε ομάδες που άλλοι έχουν «φτύσει αίμα» να κερδίσουν. Εννοείται πως δεν ξεχνάμε τη μοναδική ήττα και την κακή εμφάνιση στην Τούμπα, όμως και ένας «κανονικός» Παναθηναϊκός θα μπορούσε να έχει ανάλογη εικόνα σε ένα τέτοιο παιχνίδι.

Επιστρέφοντας λοιπόν στον βασικό λόγο για τον οποίο γράφεται αυτό το κείμενο, τους στόχους, ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως υλοποιεί τον έναν μετά το άλλο. Όπως έλεγε ο Γιώργος Δώνης, το πρώτο ήταν να βγάλει από πάνω του το -6, το έκανε εύκολα στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Ο επόμενος στόχος ήταν να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη, το πέτυχε εξίσου εύκολα. Παράλληλα με όλα αυτά να οικοδομήσει μία νέα ομάδα με μέλλον βασισμένη σε νέα παιδιά, το κάνει επιτυχημένα και με συνέπεια, αφού οι περισσότεροι νεαροί παίκτες έχουν χρόνο συμμετοχής όντας ενεργά μέλη του ρόστερ και σύμφωνα με τον Δώνη το Γενάρη αναμένει πολλές εσωτερικές μεταγραφές. 

Όμως το πιο σημαντικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι πως οι «πράσινοι» διατηρούν ζωντανό το DNA που προστάζει να έχουν η φανέλα με το «τριφύλλι» και το όνομα του συλλόγου, κάνοντας ξεκάθαρα πορεία πρωταθλητισμού (τα αποτελέσματα το αποδεικνύουν) την οποία μάλιστα συνδυάζουν με όμορφο ποδόσφαιρο κατοχής και δημιουργίας πολλών ευκαιριών. Μάλιστα αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν ποιοτικότερες και ακριβότερες ομάδες από αυτούς.

Πλέον ένας μακροπρόθεσμος στόχος που πρέπει να υλοποιήσουν οι «πράσινοι» είναι αυτός της εξάλειψης της ποινής τους ενός χρόνου αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τερματίζοντας στο πρωτάθλημα σε μία από τις θέσεις που «βγάζουν» στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα καλοδεχούμενη θα είναι και μία καλή πορεία στο Κύπελλο και γιατί όχι να φτάσουν μέχρι την κατάκτηση.

Αυτά, εκτός και αν οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής του Παναθηναϊκού επιφυλάσσουν κάποια έκπληξη ακόμα. Λέτε….;;;

Βασίλης Δ. Κασιμάτης