Ισόπαλος χωρίς τέρματα (0-0) αναδείχτηκε ο Παναθηναϊκός κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής των Play Off της Super League.

Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο ήταν κυρίαρχος στον αγώνα, όμως παρά τις ευκαιρίες που δημιούργησε και την κατοχή της μπάλας (πάνω από 60%) δεν είχε το γκολ που θα «ξεκλείδωνε» την πολυπρόσωπη άμυνα του ΠΑΣ. Στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι ήταν λιγότερο πιεστικοί, ωστόσο ήταν και πάλι καλύτεροι. Το γκολ έλειψε εκ νέου, ενώ μπαίνοντας στην τελική ευθεία του αγώνα (80’), ο Χουάνκαρ αποβλήθηκε με απ’ ευθείας κόκκινη κάρτα (χάνει και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό) σε μία φάση που δεν υπάρχει παράβαση για αποβολή. Έχοντας αριθμητικό μειονέκτημα το «τριφύλλι» δεν μπόρεσε να απειλήσει ουσιαστικά και έτσι το 0-0 έμεινε μέχρι το τέλος.  

Ως αποτέλεσμα ο ανώτερος Παναθηναϊκός άφησε δύο πολύ σημαντικούς στην Ήπειρο, στην προσπάθεια που κάνει για να καταλάβει την τρίτη θέση που οδηγεί στην Ευρώπη.   

Οι ενδεκάδες και τα συστήματα

O Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε τον Παναθηναϊκό με σχηματισμό 4-3-3. Ο Μπρινιόλι ήταν κάτω από την εστία, ενώ το δίδυμο στην άμυνα συνέθεσαν οι Σένκεφελντ και Βέλεθ. Στο δεξί άκρο της άμυνας βρέθηκε ο Κώτσιρας και στο αριστερό ο Χουάνκαρ. Στη μεσαία γραμμή ο Πέρεθ είχε ρόλο αμυντικού χαφ, ενώ οι Μαουρίσιο και Γκατσίνοβιτς ήταν οι δύο εσωτερικοί μέσοι δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Τέλος στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Ιωαννίδης, έχοντας στα άκρα αριστερά τον Κανταλαπιέδρα  και δεξιά τον  Παλάσιος.

Από τη μεριά του ο Ηρακλής Μεταξάς επέλεξε για τον ΠΑΣ Γιάννινα σύστημα 4-4-2. Ο Λοντίγκιν ήταν στο τέρμα, ο Σάλιακας κάλυψε το δεξί άκρο της άμυνας, ο Πίρσμαν το αριστερό, ενώ οι Εραμούσπε και Κάργας αποτέλεσαν το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας. Οι Καραχάλιος και Στάνκο ήταν τα δύο αμυντικά χαφ, την ώρα που οι Γκαρνταβσκι και Σνάιντερ πήραν θέση στην αριστερή και δεξιά πλευρά αντίστοιχα. Τέλος οι Μορέιρα και Περέα αποτέλεσαν το επιθετικό δίδυμο της ομάδας των Ιωαννίνων.

1ο ημίχρονο

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πιο καλά στο παιχνίδι από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι «πράσινοι» πήραν την κατοχή της μπάλας και κυρίως με επιθέσεις από τις δύο πτέρυγες, που συνοδεύτηκαν από επικίνδυνα «γεμίσματα» στην περιοχή του Λοντίγκιν, προσπάθησαν να γίνουν επικίνδυνοι, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να σκοράρουν έπειτα από 10 λεπτά αγώνα.   

Στο 18’ από κόρνερ ο Βέλεθ βρέθηκε ανενόχλητος στο δεύτερο δοκάρι, αλλά από την κεφαλιά που επεχείρησε, ο Λοντίγκιν ήταν σε ετοιμότητα και μπλόκαρε. Στο 19’ ένα σουτ του Καραχάλιου δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Μπρινιόλι που άφησε την μπάλα να καταλήξει άουτ.

Έχοντας φτάσει στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου η κατοχή της μπάλας ήταν πάνω από το 60% για τον Παναθηναϊκό. Σε αυτό πέραν της κυριαρχίας των «πρασίνων» είχε βοηθήσει και η πίεση ψηλά των φιλοξενούμενων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την κυκλοφορία του ΠΑΣ, που έκανε το λάθος και έτσι η ανάκτηση της μπάλας γίνονταν άμεσα. Στο 24’ μετά από ωραία συνεργασία των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, ο Κανταλαπιέδρα από θέση μέσα αριστερά έκανε το σουτ όμως η μπάλα πέρασε λίγο άουτ, στην μεγαλύτερη στιγμή του «τριφυλλιού» στο ματς.

Συμπληρώνοντας 30 λεπτά αγώνα ο Περέα από τα αριστερά μπήκε επικίνδυνα στην περιοχή του Παναθηναϊκού, αλλά ο Μπρινιόλι μπλόκαρε το παράλληλο γύρισμα του Κολομβιανού φορ. Ένα λεπτό αργότερα (31’) το «τριφύλλι» έφτασε κοντά στο γκολ, όταν από φάση διαρκείας στην εστία των γηπεδούχων ο Μαουρίσιο από το ύψος του πέναλτι προσπάθησε να «σκοτώσει» τον Λοντίγκιν αλλά η μπάλα προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι και πέρασε άουτ!  

Οι «πράσινοι» συνέχισαν με φούρια, δημιουργώντας νέα καλή ευκαιρία στο 36’ με δυνατό πλασέ του Βέλεθ, που από πλάγια αριστερά θέση σημάδεψε το απέναντι «παραθυράκι» της εστίας του Λοντίγκιν, όμως η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.

Η τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου άνηκε στον ΠΑΣ Γιάννινα, όταν ο Πίρσμαν σούταρε δυνατά, όμως ο Μπρινιόλι μπλόκαρε και έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες χωρίς τέρματα (0-0).

2ο ημίχρονο

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν χωρίς αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε την φρεσκάδα του πρώτου μέρους, ωστόσο οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς είχαν υπό τον έλεγχό τους το παιχνίδι, όχι όμως και ευκαιρίες που ήταν το ζητούμενο για να φτάσου στο γκολ που θα «ξεκλείδωνε» την πολυπρόσωπη άμυνα του ΠΑΣ.

Η πρώτη παρέμβαση στο ματς ήρθε από τον Μεταξά, με τον Μορέιρα να δίνει τη θέση του στον Λώλη στο 58ο λεπτό. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για το «τριφύλλι» στο δεύτερο μέρος ήρθε στο 62’, με τον Κώτσιρα να σεντράρει από δεξιά, τον Κανταλαπιέδρα να κάνει το κοντρόλ στο δεύτερο δοκάρι και να σουτάρει, αλλά ψηλά κι άστοχα.

Οι φάσεις ήταν ελάχιστες στην επανάληψη, ο Παναθηναϊκός έδειχνε να μένει από δυνάμεις και έτσι ο Γιοβάνοβιτς προχώρησε σε διπλή αλλαγή για να φρεσκάρει το «πράσινο» σύνολο, αφού ο ΠΑΣ έδειχνε να έχει ισορροπήσει το παιχνίδι και να επισκέπτεται ολοένα και περισσότερο την εστία του Μπρινιόλι. Στο 75’ οι Χατζηγιοβάνης και Αλεξανδρόπουλος πέρασαν στις θέσεις των Ιωαννίδη και Μαουρίσιο. Το 4-3-3 παρέμεινε ως σχηματισμός, με τον Χατζηγιοβάνη να πηγαίνει στη δεξιά πτέρυγα και τον Παλάσιος να περνά στην κορυφή της επίθεσης.

Στο 79’ έγινε και τρίτη αλλαγή, αφού ο Βιτάλ πέρασε στη θέση του Γκατσίνοβιτς, με το σχήμα των «πρασίνων» να γίνεται πιο επιθετικό για τα τελευταία 11 λεπτά, αφού το πολυπόθητο γκολ δεν είχε ακόμα έρθει για τους «πράσινους».

Στο 80’ ο Ούγγρος διαιτητής Βαντ έδειξε απ’ ευθείας κόκκινη κάρτα στον Χουάνκαρ για χτύπημα στον Περέα σε διεκδίκηση της μπάλας, σε μία φάση όπου ο αριστερός μπακ του «τριφυλλιού» δεν έχει πρόθεση. Μάλιστα το VAR δεν αποφάσισε να στείλει τον διαιτητή να δει ξανά τη φάση και έτσι ο Παναθηναϊκός συνέχισε τον αγώνα με 10 παίκτες.

Ο Γιοβάνοβιτς πέρασε άμεσα στον αγώνα τον Σάντσες, που πήρε θέση αριστερού μπακ, ενώ από το παιχνίδι αποχώρησε ο Κανταλαπιέδρα, που νωρίτερα είχε βρεθεί στο έδαφος από χτύπημα του Κάργα, όμως ο Ούγγρος ρέφερι αποφάσισε να δώσει κίτρινη κάρτα! Στο 89΄ο Παντελάκης πέρασε στη θέση του Περέα.

Στο 90’ ο Χατζηγιοβάνης δεν πρόλαβε να «τσιμπήσει» την μπάλα για να βγει τετ α τετ με τον Λοντίγκιν και η άμυνα του ΠΑΣ απομάκρυνε σε κόρνερ. Στο 96’ ένα πλασέ του Παλάσιος έστειλε την μπάλα κόρνερ και έτσι το 0-0 έμεινε μέχρι το τέλος.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Δ. Κασιμάτης

Βρείτε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram