Γράφει ο Βασίλης Δ. Κασιμάτης
Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησε ο Παναθηναϊκός και η Σαχτάρ, με τις δύο ομάδες να μένουν στο ισόπαλο 0-0, στο ΟΑΚΑ, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τη Γ' προκριματική φάση του Europa League.
Οι «πράσινοι» είχαν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ ισχυρότερο αντίπαλο σε σχέση με την Ρέιντζερς, ωστόσο η εμφάνισή τους ήταν και πάλι θετική. Το «τριφύλλι» δημιούργησε ευκαιρίες στις οποίες θα μπορούσε να βρει γκολ, όμως σχεδόν σε όλες ο τερματοφύλακας των Ουκρανών ήταν παρών και με μεγάλες επεμβάσεις αρνήθηκε στους παίκτες του Βιτόρια αυτό που άξιζαν. Το ίδιο ίσχυσε και για τον Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι, που με αποκορύφωμα μία μεγάλη επέμβαση στο 92', διατήρησε ανέπαφη την εστία του.
Σε ένα ισορροπημένο παιχνίδι, το οποίο έδειχνε πως θα κρίνονταν στο γκολ, το τελικό 0-0 αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά, ενόψει της ρεβάνς σε μία εβδομάδα από σήμερα στην Κρακοβία της Πολωνίας.
Το ντεμπούτο του έκανε ο Ανάς Ζαρουρί, ο οποίος έδειξε τα πρώτα από τα στοιχεία που θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό, όπως το καλό μακρινό σουτ!
Οι ενδεκάδες και τα συστήματα
O Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα με τον Ντραγκόφσκι στην εστία, τους Τουμπά και Πάλμερ-Μπράουν στο κέντρο της άμυνας, τον Κώτσιρα σε ρόλο δεξιού μπακ και τον Κυριακόπουλο ως αριστερό μπακ. Ο Τσιριβέγια με τον Μαξίμοβιτς μοιράστηκαν τις θέσεις «6» και «8» αντίστοιχα στο κέντρο, έχοντας μπροστά τους σε ρόλο 10αριού τον Τετέ. Από κει και πέρα, ο Πελίστρι πήρε θέση στο δεξί «φτερό» της επίθεσης, ο Τζούρισιτς, που ήταν για πρώτη φορά και ο αρχηγός της ομάδας, στο αριστερό και ο Σφιντέρσκι στην κορυφή, σε σχηματισμό 4-2-3-1 από τον Ρουί Βιτόρια.
Στην αντίπερα όχθη, και ο Αρντά Τουράν επέλεξε για την Σαχτάρ Ντόνετσκ σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Ρίζνικ ήταν στο τέρμα, έχοντας μπροστά του τετράδα στην άμυνα τους Πέδρο Ενρίκε, Ματβγιένκο, Μποντάρ και Τομπάιας, από τα αριστερά στα δεξιά. Οι Μάρλον και Οτσερέτκο ήταντα δύο αμυντικά χαφ, ενώ οι Νέβερτον (αριστερά), Σουντάκοβ (κέντρο) και Σαντάνα (δεξιά) αποτέλεσαν την υποστηρικτική τριάδα πίσω από τον Ελίας, που ήταν η… αιχμή του δόρατος στην κορυφή της επίθεσης των Ουκρανών.
1ο ημίχρονο
Το παιχνίδι πήρε καλό ρυθμό από την αρχή του. Το πρώτο πεντάλεπτο άνηκε στον φουριόζο Παναθηναϊκό, αλλά γρήγορα η εξαιρετική με την μπάλα στα πόδια Σαχτάρ ισορρόπησε το ματς. Η πρώτη καλή στιγμή ήταν για τους Ουκρανούς στο 7’, αλλά ο Τουμπά με φοβερό τάκλιν, μέσα από τη μεγάλη περιοχή αποσόβησε τον κίνδυνο. Ο Αλγερινός αμυντικός του «τριφυλλιού» έγραψε την πρώτη αξιόλογη φάση των γηπεδούχων στο παιχνίδι, αλλά η κεφαλιά που έκανε στο 11ο λεπτό μετά από εκτέλεση κόρνερ, διώξιμο της άμυνας και νέο γέμισμα, ήταν άστοχη.
Η επόμενη αξιόλογη φάση ήρθε στο 17’, έπειτα από λάθος του Πάλμερ-Μπράουν, μέσω του οποίου η Σαχτάρ βγήκε στην κόντρα. Η μπάλα έφτασε στον Σαντάνα, που από θέση μέσα δεξιά πλάσαρε με το αριστερό, αναγκάζοντας τον Ντραγκόφσκι στην πρώτη του μεγάλη απόκρουση στο ματς.
Έχοντας ξεπεράσει τα μέσα του πρώτου ημιχρόνου, η εικόνα του αγώνα δεν είχε αλλάξει, σε σχέση με αυτή των πρώτων λεπτών. Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο, με καλό ρυθμό, λίγες σημαντικές ευκαιρίες και περιστασιακά κάποια δυνατά μαρκαρίσματα. Η άνεση με την οποία κυκλοφορούσε την μπάλα η Σαχτάρ ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας του Τουράν, που από το 30’ και έπειτα ανέβασε και την πίεση της στο γήπεδο σε καταστάσεις που δεν είχε την μπάλα.
Σε μία απ’ αυτές στο 36ο λεπτό, ο Παναθηναϊκός «έσπασε» το πρέσινγκ, έφυγε στην κόντρα και ο Τετέ ολοκλήρωσε την αντεπίθεση με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή του Ρίζνικ, όμως η μπάλα έφυγε άουτ.
Ο Παναθηναϊκός είχε διπλή ευκαιρία πριν το τέλος του ημιχρόνου για να ανοίξει το σκορ, αλλά σε αμφότερες τις περιπτώσεις στάθηκε άτυχος. Στο 45’ μετά από κόρνερ και διώξιμο των Ουκρανών, ο Πελίστρι με ένα τρομερό σουτ από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής έστειλε την μπάλα στο «Γ» του Ρίζνικ, αλλά το τερματοφύλακας της Σαχτάρ απογειώθηκε για να παραχωρήσει κόρνερ. Από την εκτέλεσή του, ο Πάλμερ-Μπράουν, ψηλότερα απ’ όλους πήρε την κεφαλιά, αλλά ξανά ο γκολκίπερ των φιλοξενούμενων μπλόκαρε σταθερά. Το πρώτο μέρος έκλεισε με μία ακόμα φάση των γηπεδούχων, αλλά ξανά ο Ρίζνικ μπλόκαρε την μπάλα από το σουτ του Τετέ, διατηρώντας το 0-0.
2ο ημίχρονο
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους ίδιους 11 του πρώτου, τη στιγμή που η Σαχτάρ αντικατέστησε τον Μάρλον με τον Μπονταρένκο.
Το πρώτο δεκάλεπτο η Σαχτάρ άσκησε μεγάλη πίεση στο «τριφύλλι», που οπισθοχώρησε στο γήπεδο, μένοντας στο δικό του μισό. Αυτό δεν άρεσε στον Βιτόρια, που προχώρησε σε τριπλή αλλαγή στο 55’ βάζοντας τους Σιώπη, Τσέριν και Μλαντένοβιτς, αντί των Τζούρισιτς, Τσιριβέγια και Κυριακόπουλου. Το σύστημα γύρισε σε 4-3-3, έχοντας πλέον τριάδα στα χαφ τους Σιώπη, Μαξίμοβιτς και Τσέριν, ενώ ο Τετέ μετατοπίστηκε στη δεξιά πλευρά και ο Πελίστρι στην αριστερή, σε μία προσπάθεια για να αλλάξει η εικόνα των «πρασίνων».
Από ένα επικίνδυνο γύρισμα των Ουκρανών μέσα από την περιοχή του Παναθηναϊκού, η φάση πέρασε, για να απειλήσει ο Τσέριν στο 59’ με κεφαλιά ύστερα από κόρνερ του Τετέ, όμως ο Σλοβένος σημάδεψε άουτ.
Η άμυνα των γηπεδούχων κατάφερνε να απομακρύνει κάθε κίνδυνο που δημιουργούσε ή προσπαθούσε να δημιουργήσει η Σαχτάρ, αλλά η ανωτερότητα των φιλοξενούμενων στο δεύτερο ημίχρονο ήταν εμφανής. Θέλοντας λοιπόν να ανακατέψει την τράπουλα για να αλλάξει τα δεδομένα, ο Βιτόρια… έριξε στο ματς τον Ζαρουρί, αντί του Τετέ στο 68ο λεπτό, στο ντεμπούτο του Μαροκινού άσσου με τα πράσινα. Ο Πελίστρι ήρθε ξανά δεξιά, ο Τσέριν ήταν πίσω από τον Σφιντέρσκι και ο Ζαρουρί πήγε στην αριστερή πλευρά της επίθεσης. Μάλιστα, στο 71’ ο Ζαρουρί δοκίμασε το πόδι από μακρινή απόσταση, αλλά ο σταθερότατος Ρίζνικ δε δυσκολεύτηκε να μπλοκάρει.
Ο Τουράν απάντησε στις αλλαγές του Βιτόρια στο 73’. Ο Εγκινάλντο πέρασε στη θέση του Ελίας και ο Πεδρίνιο αντί του Σαντάνα. Στο ίδιο λεπτό ο Εγκινάλντο μόλις μπήκε απείλησε με τετ α τετ, αλλά ο Ντραγκόφσκι τον σταμάτησε μαζί και με τη βοήθεια του Πάλμερ-Μπράουν που του χάλασε την ισορροπία! Στην ίδια φάση ο Εγκινάλντο τραυματίστηκε και έτσι ο Σβεντ μπήκε στη θέση του!
Οι πολλές αλλαγές διατάραξαν το ρυθμό του αγώνα, αλλά σε αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός έχασε τεράστια ευκαιρία για να προηγηθεί. Στο 80’ από τυφλό γύρισμα του Πελίστρι και κόντρες, ο Μαξίμοβιτς πέρασε κάθετα στον Σφιντέρσκι, εκείνος νίκησε τον προσωπικό του αντίπαλο και πλάσαρε, όμως ο Ρίζνικ με νέα τρομερή απόκρουση κράτησε το μηδέν.
Ο Βιτόρια στο 81’ έβαλε τον Γερεμέγεφ αντί του Σφιντέρσκι, και στο 82’ ο Ζαρουρί είχε νέα τελική με σουτ εκτός της μεγάλης περιοχής, για νέα απόκρουση του Ρίζνικ, σε ένα παιχνίδι όπου πλέον η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω.
Στο 92’ ο Πεδρίνιο λίγο έλειψε να κάνει τεράστια ζημιά στον Παναθηναϊκό, πλασάροντας σε τετ α τετ, όμως ο Ντραγκόφσκι απέκρουσε, ο Νέβερτον πήγε για την προβολή, αλλά δεν βρήκε σωστά την μπάλα, με αποτέλεσμα το 0-0 να μείνει μέχρι το τέλος.